HP обяви компютър, направен с пластмаса от океана

HP отбеляза появата на пазара на първия си компютър, направен с помощта на пластмаса, добита от пластмасови отпадъци от океаните. HP Elite Dragonfly претендира да е първият в света преносим компютър, изработен от „океанска пластмаса“. HP заяви, че продуктът тежи по-малко от 1 кг и разполага с компонент на корпуса на високоговорителите, изработен от 50% рециклирана пластмаса, в която пет процента е материал, изваден от океана.

Морските пластмасови отпадъци са събрани чрез партньорство между HP, Thread International и Work in Haiti. То доведе до рециклирането на повече от един милион килограма пластмасови бутилки, извадени от океана, като същевременно създаде повече от 1100 работни места и съответно възможности за доходи за възрастни в Хаити. Наред с това партньорството предоставя на 150 деца качествено образование, храна и медицинска помощ. Това партньорство стартира през 2016 г., когато HP се присъедини към коалиция First Mile за почистване на пластмасови отпадъци и създаване на икономически възможности за хората от Хаити. Оттогава технологичният гигант е събрал над 450 тона пластмаса, извадена от океана край Хаити, което се равнява на повече от 35 милиона пластмасови бутилки.

В момента HP предлага три продукта, съдържащи пластмаса, извадена от океана – Elite Dragonfly, EliteDisplay E273d, както и касета с мастило за принтери. Въпреки това компанията обяви, че възнамерява да увеличи мащаба на използването на материала и се ангажира да включи „океанска пластмаса“ във всички нови настолни и преносими компютри HP Elite и HP Pro, които влзязат в продажба от 2020 г.

„Стратегията ни за кръгова икономика е насочена към преустройването на нашето производство, за да елиминираме отпадъците и да въведем система, която може да поддържа нивата на потребление в хармония с природата“, каза Елън Джаковски, глобален ръководител на стратегията по устойчивостта в HP. „Ние използваме рециклирано съдържание в нашите продукти от повече от десетилетие и сме доволни, че постигнахме още един крайъгълен камък в усилията ни да защитим нашата планета и океаните.“

Според статистиките, в момента в световния океан плуват повече от 86 милиона тона пластмаса. Всяка година към тях се добавят още осем милиона тона пластмаса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*