Пчелата е обявена за най-важното живо същество на планетата

Институтът Earthwatch заключи в последния дебат на Кралското географско дружество в Лондон, че пчелите са най-важното живо същество на планетата. Наред с това учените оповестиха и друго важно заключение: пчелите вече са изложени на риск от изчезване.

Пчелите по света са намалели с до 90%, според последните проучвания. Причините са различни в зависимост от региона, но сред основните причини са масовото обезлесяване, липсата на безопасни места за установяване на семействата, липсата на цветя, използването на пестициди, промените в почва.

ЗАЩО

Центърът за предприемачество в пчеларството при CeapiMayor и Корпорацията по пчеларство в Чили (Cach) с подкрепата на Фондацията за аграрни иновации (FIA) са провели проучване, при което е установено, че пчелите са единственото живо същество, което е не е носител на какъвто и да е вид патоген, независимо от това дали е гъбичка, вирус или бактерия.

Земеделието в света зависи на 70% от тези насекоми. С други думи, бихме могли да кажем, че 70 от 100 храни са факт благодарение на пчелите.

Освен това опрашването, дело на пчелите, позволява на растенията да се възпроизвеждат, което е от значение за милиони животни – без тях фауната скоро ще започне да изчезва.

КАКВО СЕ СЛУЧВА

Федералният технологичен институт на Швейцария има теория, според която принос за изчезването на пчелите имат вълните, гнерирани от клетъчните мрежи за мобилни телефони. Учените обясняват, че тези вълни, излъчвани по време на разговори, са способни да дезориентират пчелите, като смущават способността им да разпознават посоките. Затова животът им е изложен на опасност.

Изследователят и биолог Даниел Фавър, заедно с други изследователи, е направил 83 експеримента, които показват, че пчелите – в присъствието на тези вълни – произвеждат шум, който е десет пъти по-висок от обикновено. Това поведение, според учените, се случва, за да предупредят другите пчели, че са в опасност и е важно да напуснат кошера.

Безспорно най-голямата причина за изчезването на пчелите обаче се дължи на постоянното третиране на хранителните култури с пестициди.

ИМА ЛИ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМА?

Наистина има решения; проблемът е, че е много трудно да се изпълнят, защото има много утвърдени практики в производството и селското стопанство.

Предложени са обаче три решения – с надеждата, че те могат да бъдат реализирани за кратко време:

Забрана, а не просто намаляване на токсичните пестициди

Популяризиране на напълно естествени алтернативи на селското стопанство

Провеждане на постоянни изследвания и наблюдение на здравето, благосъстоянието и опазването на пчелите.

14 коментара

 1. Хомо сапиенс разказва играта на планетата. Ние сме най- маловажнота част от живата природа. И нашето време ще дойде. Заслужихме си го.

 2. Да мързела ще ни ликвидира и чакането на някои да ни реши проблемите…….?.??

 3. Без пчели,животът ще бъде трагедия.затова БЕЗ ПЕСТИЦИДИ,ОГРАНИЧАВАНЕ НА ВРЕДИТЕ ЗА ПЧЕЛИЧКИТЕ,ОТРОВИТЕ, ВСИЧКО,КОЕТО ДОВЕЖДА ДО УНИЩОВАВАНЕТО ИМ.ДА ПАЗИМ ТЕЗИ НЕЖНИ И НЕОБХОДИМИ ЗА ТРАПЕЗАТА И ЛЕЧЕНИЕТО НИ ПРИЯТЕЛИ,БЕЗ КОИТО ЖИВОТЪТ НИ ЩЕ СЕ ВЛОШИ КАТАСТРОФАЛНО!

 4. Забрана, а не просто намаляване на токсичните пестициди

 5. Заради икономически интереси на световно ниво тези които управляват икономиката в световен мащаб ще унищожат планетата, прочетете за д-р Роял Райф за Тесла.
  Що се отнася за самолетите има такива, които оставят много по-големи следи след себе си от обичайните, а след това определени селскостопански растения загиват и това не става без знанието на определени хора за съжаление надявам се да проумеят, че това което ще сполети всички ни ще сполети и тях.

 6. Радвам се,че има и други,които мислят като мен.Защото ,когато заговоря как се съсипва Земята,ме гледат странно,с присмехулно недоверие,даже ме питат дали съм си пила хапчетата днес.
  Хубавата новина е,че от една-две години започнаха да стават все по-малко.

 7. И в миналото са използвани препарати за растителна защита,но пчеличките не да загивали поголовно,но пък е нямало такива средства за комуникация. Защо? Какво? От кое? Много въпроси оставащи без отговор.

 8. Това и ние го виждаме но как да обясним на ограничените хора, че това е умишлено внасяне на зарази от различно естество чрез въздушните струи от самолети. Те ни обявяват за фантазьори и за измислици на изкривеното ни съзнание.и за това ли да се противопоставяме едни срещу други?

 9. А има ли някой, който да погледне какви” следички оставят самолетите след себе си и какво се крие в красивите бели “ формички “ които се образуват след като отлетят!?!
  Направете снимка, в момента на прелитане на “ самолетчето”, направете още една 5 минути по- късно, и още една 20 минути по- късно!!!
  Не обяснявайте, че това е “ конденз” на водни пари!
  Биорезонансните измервания показват натрупване на АЛИМИНИЙ, ЖИВАК, АРСЕН и БРОМ в човешкия организъм( отпадъци от Алуминиевата Индустрия, които не подлежат на по- нататъшна преработка и изчистване!
  Натрупвания, водещи до летален изход!!!

 10. Крайно време е да започнем ефективни действия. Всичко зависи от нас хората, които сме се превърнали само в един консуматор. Време е за коренна промяна начина на живот. Мързелът ще ни ликвидира.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*