ЕС се готви за революция при батериите

Европейският алианс за батерии (EBA) се обедини с платформата за зелени инвеститори и иновации EIT InnoEnergy създаването на нов център за ускоряване на инвестициите в бързо разрастващия се сектор на системите за съхранение на енергия. Новата „Платформа за бизнес инвестиции“ (BIP) би трябвало да ускори транзакциите между компаниите за батерии и инвеститорите. Очаква се растежът в този сегмент да набира скорост все повече и повече, като ЕБО прогнозира, че в Европа пазарът ще достигне стойност от 250 милиарда евро до 2025 г.

„Бъдещето е електрическо“, каза Диего Павия, главен изпълнителен директор в EIT InnoEnergy. „Батериите бързо се превръщат в крайъгълен камък на енергийния преход“.

Новата платформа има за цел да свърже финансовите институции и бизнеса, свързан с разработването и производството на батерии. Очаква се това да „съкрати времето за инвестиции и значително да намали свързания с вложенията риск за двете страни“. Същевременно платформата ще има за задача да улеснява и обучава бизнеса, за да гарантира, че са налице „стабилни инвестиционни случаи“.

Стартирането на новата платформа става факт само няколко дни след излизането на нов доклад на Global Battery Alliance – публично-частно партньорство, ръководено от Световния икономически форум (WEF) – който твърди, че с правилните политики батериите могат да позволят 30-процентно намаление на въглеродните емисии както в сектора на транспорта, така и в енергетиката до 2030 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*