Градче в Унгария ще се топли изцяло с геотермална енергия

Унгарското градче Мошонмадяровар ще се топли само с геотермална енергия, след като това лято беше подписан договор с местни компании за изграждането на централно геотермално отопление в селището. Новата отоплителна система ще замени изцяло отоплението с природен газ.

Мошонмадяровар е разположен в северозападна Унгария. Населението му е 33 318 души (по приблизителна оценка за януари 2018 г.).

Целта на проекта е да се свърже нова геотермална отоплителна система към съществуващата топлофикационна мрежа. Резултатите от тестовете на дълбочина от 2300 метра са били отлични, съобщиха местните власти.

Изграждането на тръбопровода и топлопреносния център ще започне през есента на тази година. Очаква се системата да започне да работи през януари 2020 г. Тя ще стабилизира енергийното снабдяване и ще намали цените на отоплението в града. Освен всичко новото геотермално отопление ще спести на природата 7500 тона въглероден диоксид.

Капацитетът на централата ще бъде максимум 10 MW топлинна енергия.

Общият бюджет на този проект е 3,2 милиарда форинта (12,4 милиона долара), които правителството подкрепя с други 2,1 милиарда форинта (8,1 милиона долара).

Снимка: Civertan, CC BY-SA 4.0

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*