Петгодишният период, приключващ през 2019 г., е най-горещият до момента

Светът изостава драстично в надпреварата за предотвратяване на климатичната катастрофа в резултат на глобалното затопляне. Според нов доклад, публикуван тези дни, петгодишният период, приключващ през 2019 г., е най-горещият досега.

Средната глобална температура между 2015-2019 г. е на път да се окаже най-високата от всеки петгодишен период, според доклада, изготвен от Световната метеорологична организация. Периодът „понастоящем говори за 1,1 градуса Целзий на пред-индустриалните нива (1850-1900) и с 0,2 градуса по Целзий повече от периода 2011-2015 г.“, се казва в съобщението.

Последните четири години бяха най-горещите, откакто се водят точни измервания от 1850 г. насам.

Вместо да спада, въглеродният диоксид нараства – с два процента за 2018 г. – достигайки рекордно високите 37 милиарда тона. По-важното е, че все още няма индикации за достигането на това, което се нарича „пикови емисии“ – моментът, когато нивата ще започнат да спадат.

В Парижкото споразумение за 2015 г. над 190 страни си поставиха национални цели за намаляване на емисиите, за да ограничат повишаването на температурата с 2 градуса Целзий или дори още по-малко, с 1,5 градуса по Целзий. Това е показател, който е важен за отприщването на необратими процеси на изменение на глобалната климтична система.

Но дори и всички страни да изпълнят целите, които са си поставили, светът ще се затопли с 2,9 градуса по Целзий до 3,4 градуса по Целзий, се посочва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*