Микропластмасите ускоряват клетъчната смърт 3 пъти

Изследователи от Университетския медицински център в Утрехт (UMC) наскоро обявиха, че клетките, засегнати от микропластмаси, преживяват клетъчната си смърт три пъти по-скоро от тези, които не са. Като се има предвид, че микропластмасите са вече навсякъде, подобно откритие е шокиращо.

Учените от UMC представиха своите изследвания на срещата на върха по въпросите на здравето в Амстердам в четвъртък. Те предупредиха, че има три пъти по-голяма вероятност имунните клетки, които атакуват микропластмасите, да бъдат увредени непоправимо, вследствие на което се предизвиква незабавен възпалителен отговор в организма. Скоростта на клетъчната смърт надвишава нормалното за имунните клетки, чиято отговорност е унищожаването на бактерии или други чужди тела в тялото.

„Тези резултати пораждат сериозни въпроси за това какво правят микропластмасите здравето на имунитета ни“, обясни Ниенке Врисекооп, асистент по количествена имунология в UMC в Утрехт и водещ автор на изследването. „Необходими са спешни допълнителни изследвания, за да се очертае възможно най-пълна картина.“

Терминът микропластмаса става все по-популярен в съвременната литература. Пластмасата не се разгражда лесно, а се разпада на все по-малки и по-малки парчета – така наречените микропластмаси. Дефиницията на Световната здравна организация (СЗО) за микропластмасата е за пластмасов къс с дължина по-малка от пет милиметра, което го прави трудно забележим с просто око.

Микропластмасите са обект на изследване отскоро, откакто стана ясно колко повсеместно е разпространението им в природата. До този момент беше напълно неясно какво е влиянието на микропластмасите върху организма и всички анонси за все по-необикновените мета, където биват открити микропластмаси, завършваха с предупреждението, че „все още не е известно какво е влиянието на микропластмасата върху човешкия организъм“.

Микропластмасите обичайно са достатъчно малки, за да се промъкнат безпроблемно през повечето системи за филтриране на вода. Така те лесно се озовават в езера, реки, океани, в питейната вода. Все повече са и опасенията, че попаднала в организма, микропластмасата лесно преминава през червата и навлиза в кръвоносната система.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*