Дания иска евро-стратегия за премахване на дизеловите и бензиновите коли от 2030 г.

Дания, подкрепена от още 10 държави от Европейския съюз, призова за създаването на общоевропейска стратегия за постепенно премахване на дизеловите и бензиновите автомобили. Стратегията следдва да включва и забрана за продажбите на такива коли на ниво държава-членка в срок до 2030 г. Дания направи предложението по време на среща на министрите на околната среда на ЕС в Люксембург.

Целта би била в синхрон с амбицията на Урсула ван дер Лейен, новият президент на Европейската комисия, да превърне Европа в климатично неутралнен неутрален континент до 2050 г. Датската делегация заяви, че за постигането на това транспортният сектор трябва да намали емисиите си – а той е единственият сектор, който в момента увеличава своите емисии.

Дания се прочу през октомври 2018 г., когато правителството обяви, че ще забрани продажбата на всички нови автомобили, задвижвани от изкопаеми горива, до 2030 г., но впоследствие правителството отхвърли идеята, защото би нарушила правилата на ЕС. Йоргенсен обаче заяви, че предлагайки отделните държави-членки да забранят продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили се прави с надежда „да окаже натиск върху Комисията да предложи цялостно постепенно премахване на превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива, в блока през следващите десетилетия“. Йоргенсен каза също, че ако ЕС не може да постигне съгласие за забрана на ниво Европейски съюз, би било добре поне да се разреши на отделните държави да прилагат такава мярка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*