Европа се затопля по-бързо от очакваното

Промяната на климата увеличава броя на дните на екстремни горещини и намалява броя на дните на силен студ в Европа. Това ще представлява все по-голям риск за жителите на континента през следващите десетилетия, според ново проучване.

Температурите в Европа достигнаха рекордно високи стойности това лято, като преминаха 46 градуса по Целзий в Южна Франция. Нови изследвания, оповестени в списанието AGU Geophysical Research Letters, установяват, че броят на летните дни с екстремни горещини се е утроил след 1950 г., а лятото като цяло е станало по-горещо. Същевременно броят на зимните дни с екстремни студове е намалял по честота поне наполовина, а зимите са станали по-топли като цяло.

Новото проучване предупреждава, че части от Европа се затоплят по-бързо от проектираното чрез климатичните модели. „Дори при този регионален мащаб в Европа пак можем да видим, че тенденциите са много по-големи от това, което бихме очаквали от естествената променливост. Това наистина е сигнал за изменение на климата“, каза Рут Лоренц, климатолог от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, Швейцария, и водещ автор на новото изследване.

Изключителната топлина е опасна, защото стресира човешкото тяло, потенциално води до изтощение и топлинен удар. Учените знаят, че изменението на климата затопля Европа, но като цяло изучават предимно дългосрочните промени в екстремните температури.

В новото проучване Лоренц и нейните колеги са използвали данни от европейските метеорологични станции от периода 1950-2018 г. и след това са анализирали най-горните 1% от най-горещите топлинни екстреми и най-високи крайности на влажност, както и най-горните 1% от най-студените дни през този период.

„Разгледахме по-нататък най-горещия ден или най-студената нощ в годината, така че за всяка година търсихме максималната / минималната стойност и как те се променят във времето“, каза Лоренц. Изводите? Броят на екстремните топлинни дни в Европа се е утроил след 1950 г. Броят на екстремно студените дни е намалял 2-3 пъти – в зависимост от региона. Изключително

горещите дни са станали по-горещи средно с 2,3 градуса Целзий, докато изключително студените дни са се затоплили средно с 3 градуса Целзий.

Най-горещите дни и най-студените нощи са се затоплили значително повече от съответните летни и зимни средни температури.

В отделните региони из цяла Европа се наблюдават доста различни температурни тенденции, което затруднява сравняването на средните европейски температури с конкретните крайности на станциите, според авторите.

Според изследователите, над 90% от метеорологичните станции показват, че климатът се затопля. Този процент е твърде висок, за да се приеме за „чисто естествена променливост на климата“.

Европейските лета и зими ще стават все по-горещи през следващите години, тъй като изменението на климата се ускорява. Проблемът ще засяга градовете и хората, неподготвени за повишаване на температурите, според авторите на изследването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*