Водороден дрон вози до 5 пътника сигурно и бързо

Нулевоемисиен пътнически дрон с шест ротора, с електродвигатели и с водородни горивни клетки може да вози до 5 човека и да изминава до 600 километра за четири часа. Устройството – нещо средно между самолет, хеликоптер и дрон – е проектирано да бъде пилотирано от човек или да се управлява дистанционно, а може да се движи и автономно.

Най-впечатляващата характеристика – това, че работи на водородни горивни клетки – дава на този летателен апарат потенциала да се превърне в един от най-зелените видове въздушен транспорт. Водородните горивни клетки позволяват на машината, наречена Skai, да пътува по-далеч и да носи по-голяма тежест; 95 процента от частите на клетките са за многократна употреба, а от останалите 99 процента са рециклируеми.

Парашутът Airframe добавя допълнително ниво на безопасност, а наред с това возилото няма нужда от дълги писти,защото има възможност за вертикално излитане и кацане.

И така, кой точно е проектирал този футуристичен, екологично чист самолет? Alaka’i Technologies е фирма, сформиране от впечатляващ екип от признати аерокосмически експерти, инженери и пилоти-ветерани, които са заемали позиции от най-високо ниво в организации като НАСА и Министерството на отбраната на САЩ. Alaka´i Technologies съществува от 90-те години на миналия век, като в днешно време компанията е фокусирана върху транспорта чрез водородно задвижване. За създаването на Skai Alaka´i Technologies е работила заедно с Designworks – студиото за дизайн на BMW Group. Това сътрудничество довело до проектирането на елегантен, модерен дизайн, гарниран с лукс и стил.

Skai не е прототип, а действащ модел, който предлага много повече от търговските самолетни пътувания. Брайън Морисън – съосновател, президент и главен технически директор на Alaka’i Technologies – казва, че този екологичен дрон може да осигури решения за „всичко – от облекчаване на задръстванията в трафика до доставка на пратки по време на природни бедствия.“ В момента Skai е в период на тестване от въздухоплавателната администрация, което се очаква да завърши със сертифициране.

Изображения: Alaka´i Technologies

1 коментар

  1. ..а ние ще им шием седалките 🙂 …

    Вместо да им пишем software-а !!!?!!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*