„Течни“ стъклопакети топлят и охлаждат сградите

„Течни“ стъклопакети могат да отопляват и охлаждат сградите и да произвеждат битова гореща вода. Стъкопакетите са пълни с вода, която циркулира в кухината между стъклата, и превръщат прозорците в система за отопление или охлаждане, запазвайки 100% от прозрачността на стъклата. Течните стъклопакети са подходящи най-вече за стъклените фасади на модерни бизнес-сгради. Глобалната им премиера бе днес у нас – чрез откриването на демонстрационен павилион на територията на БАН в столицата. Иновативната разработка е дело на международен екип с много силно българско участие.

Всеки стъклопакет е троен, от заякчено стъкло, с алуминиева рамка, обхващаща две камери – вътрешна камера с вода и външна камера с газ. Водата в камерата акумулира слънчевата енергия от огряването на сградата и получената топлина се използва за нуждите на обитателите. За да се случва това, водата се движи постоянно – благодарение на цикрулационна помпа.

Освен за отопление, системата може да служи и за охлаждане и осигуряване на битова гореща вода. Това става възможно, тъй като стъклопакетите са свързани с термопомпа, която регулира температурата на водата в тях.

Два температурни сензора – на входа и на изхода на кухините – измерват температурата на течността на всяка минута. На база данните интелигентен софтуер взема решение дали и как термопомпата да регулира температурата на течността.

Поемайки топлина от слънцето, системата може да осигури до 100% от отоплителните нужди на една бизнес-сграда. При това отоплението ще е изцяло базирано на възобновяем източник – слънчевото греене. Благодарение на течните стъклопакети, от които е изграден, демонстрационният павилион на БАН е почти нулевоенргийна постройка, но това ще е валидно и за големите бизнес-центрове, които в бъдеще биха били остъклени по този метод.

Самият флуид в стъклопакетите се състои от вода, специално пречистена и омекотена. В зависимост от географското положение и начина на използване на сградата може да бъде добавен и безцветен антифриз, който да предпази стъклопакетите от замръзване при екстремно ниски температури (например в северни страни).

Модулите са направени за „plug&play” инсталиране. Демонстрационните панели, с които е изграден демо-павилионът в БАН, са с размер 3 на 1,3 метра – това е максималният размер. Когато технологията влезе в производство, ще са възможни и други пропорции, в зависимост от дизайна на конкретните сгради-ползватели.

Самият контролен модул е замислен с перспектива да бъде част от Интернета на нещата. Освен управлението на течните стъклопакети той може да отговаря и за други енергийни процеси, показа демо-павилионът: покривът му е снабден с фотоволтаични панели, които произвеждат необходимата за павилиона електроенергия, а излишъкът се подава в националната електрическа мрежа. В зависимост от проекта излишъкът може да се трупа и в акумулаторна система.

Иновацията е от огромно значение, тъй като през последните десетилетия стъклените фасади се наложиха в областта на бизнес-сградите. Стъкларската индустрия е предложила множество иновации с цел подобряване на енергийната ефективност, сред които различни видове покрития и многослойни прозоречни системи, но никога досега прозорците не са разглеждани като активен компонент в енергийния баланс на сградите.

Интересен остава въпросът за преоборудването на вече съществуващите стъклени фасади с новия тип стъклопакети. Това е възможно, ако конструкцията на съответната постройка е достатъчно яка, за да понесе допълнителното натоварване. „Течният“ стъклопакет е 2 до 3 пъти по-тежък от стандартния. Модулите с размер 3 на 1,3 метра съдържат в себе си близо 100 литра вода, което означава, че имат 100 кг. допълнително тегло. Затова евентуалната подмяна е възможно само при внимателна оценка на якостта на конструкцията.

Българското участие в тази разработка е силно. Проектът, известен като InDeWaG, включва Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при БАН, българската архитектурна компания Architectonika, както и и ЕТЕМ България АД. Заедно с тях по течните стъклопакети са работили експерти от Universität Bayreuth, Bollinger & Grohmann Consulting GmbH, HTCO GmbH, Savior Venture Capital, Fraunhofer Institut für Solare Energieforschung, Polytechnic University of Madrid, Cerviglas S.L. Реално първата, тестова инсталация на течни стъклопакети е направена именно в Университета в Мадрид.

Технологията може успешно да замести климатици, радиатори, конвектори и др. Уникалният продукт на проекта InDeWaG предоставя решение за максимално оползотворяване на слънчевото греене и постигане на оптимален вътрешен комфорт.

Оттук насетне павилионът в кампуса на БАН ще бъде обект на задълбочен мониторинг, за да се натрупа информация за експлоатацията и живота на модулите, за спестените количества енергия и възможността за пазарна реализация на технологията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*