ЕИБ решава дали да спре финансирането за изкопаеми горива

Климатичните програми и проекти на Европа ще се окажат са изправени пред сериозен тест тази седмица, когато кредитната ръка на блока – Европейската инвестиционна банка – ще трябва да вземе решение дали да спре да финансира проекти за изкопаеми горива след следващата година. Решението трябва да бъде взето във вторник от министрите на финансите на ЕС и други висши служители. Това ще стане след интензивна няколкомесечна дискусия в европейските столици и в енергийната индустрия на региона.

Проектопредложението на ЕИБ от юли за прекратяване на финансирането за проекти за добив на нефт, въглища и газ беше широко оценено от екологичните групи и политиците като силен сигнал от най-големия многостранен кредитор в света. Оттогава насам обаче има и нарастваща съпротива.

Европейската комисия плюс Германия, Италия, Полша, Латвия и евентуално Испания биха искали банката да продължи да финансира някои видове газови проекти за подпомагане на оттеглянето от въглищата или ядрената енергия или поради енергийната сигурност. Наред с това бяха „разхлабени“ някои ключови формулировки относно измерването на целите и емисиите. Критиците на промените твърдят, че това ще затрудни надеждното наблюдение на вредното въздействие.

„Смятам, че това ще бъде лакмусовият тест“, заяви пред Ройтерс зеленият евродепутат Бас Екхаут. „За да имаме климатично неутрална Европа до 2050 г., трябва да сме сигурни, че енергийната инфраструктура е нулевовъглеродна.“

Данните на ЕИБ показват, че тя е финансирала с почти 2 милиарда евро различни проекти за изкопаеми горива през миналата година. От 2013 година досега общата сума, вложена в добив на изкопаеми горива, е 13,4 милиарда евро.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*