Новото летище на Пекин – огромно и… енергийно ефективно

Китай официално откри новото си международното летище Пекин Даксин – футуристичен транзитен център, проектиран от Zaha Hadid Architects, което за момента има най-големия терминал в света. Простира се на на 700 000 квадратни метра.

Прозорливо интегрирано в разширяващата се транспортна мрежа на града, новото летище се дефинира от драматични криви, изобилие от дневна светлина в итериора и енергоспестяващи системи, включващи фотоволтаични панели и система за събиране на дъждовна вода. Очаква се летището Пекин Даксин да „обработи“ 72 милиона пътници до 2025 г. и се предвижда по-нататъшното му разширение да обслужва до 100 милиона пътници и 4 милиона тона товари годишно.

Разположено на 46 километра южно от центъра на Пекин в окръг Даксин, международното летище в Пекин е създадено, за да облекчи задръстванията на вече съществуващото столично летище. Новото предлага директни връзки с мегаполиса – включително 20-минутен експресен влак – както и до националната високоскоростна железопътна мрежа и местните влакови услуги за лесен достъп до близките региони като Тияндзин и провинция Хъбей. Терминалът се отличава с компактен, радиален дизайн, за да поддържа максимален брой самолети и да минимизира разстоянията от центъра на сградата.

Знаковите флуидни линии, типични за Zaha Hadid, оживяват в летището, което има сводест покрив, снабден с множество прозорци, които заливат интериора с естествена светлина. За да се намали потреблението на енергия са инсталирани фотоволтаични панели, които осигуряват поне 10 MW за нуждите на летището. Комбинираната термопомпена система, работеща с наземни източници, осигурява допълнителна мощност на централизираната отоплителна система с оползотворяване на отпадъчната топлина. Летището включва също система за събиране на дъждовна вода и управление на водата, която естествено пречиства до 2,8 милиона кубически метра вода в нови влажни зони, езера и потоци.

 

Снимки: Hufton+Crow за Zaha Hadid Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*