Ще строят училище от рециклирана пластмаса в Мексико

В Мексико скоро ще бъде подтроено първото училище от рециклирана пластмаса, стана ясно от платформата за архитектурни конкурси Archstorming, която наскоро представи победителите в конкурса „Пластмасовото училище Тулум“. Проектът е на неправителствена организация не има „MOM I’M FINE“ и Los Amigos de la Esquina в Тулум, Мексико. От 230 кандидатури международно жури избра три печеливши проекта, които насочват вниманието към проблема с пластмасовите отпадъци в Мексико и откриват начини за повторна употреба на обикновените пластмасови предмети.

Международният пластмасов палет е основен градивен елемент за построяването на новото училище, според проекта-победител. Вместо да стопят пластмасата и да реформират материала, дизайнерите се възползват от стабилността на палетите, за да създадат външните стени на училището и неговия стръмен покрив. Прозрачната, рециклируема и гофрирана пластмасова фасада не само пропуска светлина в училището, но също така предпазва училището от външните стихии. Вечер, когато лампите светят, училището грее красиво. Проектът е на Даниел Гарсия и Уилям Смит от Харвардския университет и би изглеждал ето така:

Многофункционално училище, което може да бъде отворено и за обществено ползване, съо от стара пластмаса – това е идеята на малайзийския дизайнер Дейвид Ний Джи Кан. Вместо да използва преработени пластмасови материали, концептуалната сграда е построена от обикновени пластмасови отпадъчни материали, като например рециклирани пластмасови бутилки, и сглобена с прости инструменти, без да е необходима тежка техника. Визията е за сграда, която може да вдъхнови жителите на Тулум да възприемат подобни практики за рециклиране и строителство.

Модулен дизайн за намаляване на отпадъците и за бързо сглобяване с неспециализирана работна ръка предвижда третият проект. Всеки модулен панел следва да е изграден от рециклирани, нарязани пластмаси, оформени като облицовка, и възстановена дървесина. За допълнително намаляване на отпечатъка върху околната среда училището може да бъде оборудвано с вертикални градини, система за събиране на дъждовна вода и фотоволтаични панели. Идеята е на аржентинските дизайнери Иван Елиас Барчук, Матиас Раул Фалеро, Агустин Фламиг и Адриан Едуардо Мендес.

„Резултатът от този конкурс показва, че има нови, много атрактивни начини за проектиране на училище с рециклирана пластмаса и че е възможно този материал да бъде въведен в архитектурата“, казват от Archstorming.

Изображения: Archstorming

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*