14% от храната отива на боклука, преди да стигне магазина

От момента на събирането на хранителните култури до момента, в който достигат рафтовете на магазините, 14 на сто от произведената храна отива на боклука. Това е основната констатация от ново проучване на Организацията на ООН за храните и селско стопанство (FAO), публикувано вчера. То разкрива, че липсата на надеждно съхранение и хладилен транспорт щетява значително глобалната хранителна система – и подхранва климатичната криза.

Намаляването на хранителните отпадъци е голям морално-етичен проблем, тъй като докато на някои места се изхвърлят тонове храна, другаде хората гладуват буквално. Но хранителните отпадъци имат връзка и с изменението на климата. От една страна те са генератор на парникови емисии: отговорни са за 3,6 гигатона емисии на CO2 годишно. Казано по друг начин, ако хранителните отпадъци бяха държава, това би бил третият най-голям емитер в света. От друга страна пък изменението на климата води до все по-често съсипване на рколтите – било то заради екстремни валежи, внезапни необичайни студове или пък засушавани и жеги, водещи до опустиняване. Това е заплаха за продоволствената сигурност.

Според новия анализ на FAO, плодовете и зеленчуците са хранителните продукти, които са най-уязвими от разваляне и превръщане в отпадъци. В развиващите се страни големите количества отпадъци се дължат главно на недостига на хладилни вериги за доставки, въпреки че това е проблем и в страните с по-висок доход, където лошото управление на съоръженията или техническите проблеми често могат да нарушат съхранението на студено.

Документът посочва, че процентите на загуба на храна варират значително в зависимост от региона, което предполага, че са необходими допълнителни данни, за да се изгради пълна картина за това кога, къде и защо храната се съсипва.

По-добрите техники за прибиране на реколтата и опаковането са сред мерките, които могат да ограничат загубите, според доклада. Роля имат и правителствата, които могат да се намесват, за да помогнат на земеделските производители да предприемат необходимите действия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*