30 от най-големите градове са достигнали пиковите си емисии

30 от най-големите големите градове в света – всички членове на инициативата C40 Cities Climate Leadership Group – са достигнали своите пикови емисии на парникови газове.

Какво означава една държава или един град да достигне пикови емисии на парникови газове? Като част от Парижкото споразумение от 2016 г., страните от целия свят се споразумяха да намалят глобалното затопляне чрез запазване на глобалното повишаване на температурата до не повече от 1,5 градуса по Целзий. За да гарантират това страните, подписали Парижкото споразумение, си поставят цели драстично да намалят своите емисии на парникови газове. Когато нивата на емисиите на дадена държава са нараствали до даден момент, а след това са започнали да спадат, това се описва като „достигнали пик“, след което са в състояние да продължат да функционират при нива под „пиковите“.

И така, според Института за световните ресурси (WRI) „пикът“ за много от големите градове е достигнат още преди Парижкото споразумение. Например до 1990 г. общо 19 държави са достигнали максималните си нива на емисии на парникови газове и са започнали да ги намаляват. До 2000 г. още 14 държави са достигнали своите критични нива. Десетилетие по-късно, през 2010 г., още 16 държави са влезли в списъка на достигналите своя „пик“

Междувременно през 2005 г. многонационалната организация, известна сега като C40 Cities Climate Leadership Group, или C40 накратко, обедини представители на 18 мегаполиса, които споразумение за справяне със замърсяването и изменението на климата. Групата започна с 18 града и значително се разрасна.

Сега, преди Световната среща на кметовете на C40, нов анализ разкри, че 30 от най-големите и най-влиятелни градове в света – всички членове на C40 – са постигнали съответните си пикови цели за парникови газове. 30-те града включват: Атина, Барселона, Берлин, Бостън, Ванкувър, Варшава, Вашингтон, Венеция, Копенхаген, Лисабон, Лондон, Лос Анджелис, Мадрид, Мелбърн, Милано, Монреал, Ню Йорк, Ню Орлиънс, Осло, Остин, Париж, Портланд, Рим, Сан Франциско, Сидни, Стокхолм, Торонто, Филаделфия, Хайделберг, Чикаго.

Анализът на C40 също разкри, че тези 30 влиятелни града са помогнали за намаляване на емисиите на парникови газове средно с 22 процента.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*