ВЕИ надминаха изкопаемите горива във Великобритания

възобновяема енергия

Възобновяемите източници на енергия в Обединеното кралство са генерирали повече електроенергия, отколкото техните „колеги“ на база изкопаеми горива като въглища и природен газ. Според анализите, постижението се дължи на намаляващите разходи за възобновяема енергия, което прави алтернативните източници по-приемлив и по-желан избор. Пълната декарбонизация на британската система за електроенергийни мрежи вече изглежда постижима и достъпна.

От векове въглищата са царят на британската енергийна индустрия. Според Carbon Brief, въглищата светват“ британското осветление през 1810-те и захранват британските железопътни линии и кораби от 1840-те насам; въглища захранват и британските централи за на електричество от 1880-те години досега.

Преаз 20 век обаче започва дълбока културна промяна след влизането в сила на влиятелния Закон за чистия въздух от 1956 г., изготвен в отговор на „Големия смог на Лондон“ от 1952 г. Законът насочва както публичния, така и частния сектор към използването на други източници вместо въглища. Дори са отпуснати финансови субсидии за финансиране на прехода към по-чисти източници на гориво. Забраната за използване на въглища за отопление на жилищата и ограниченията срещу изгарянето на въглища в градските райони допринасят още повече за намаляване на използването на въглища в страната.

През 80-те години на 20-ти век се наблюдава засилено недоволство срещу въглищната енергия, започнало с многобройни затваряния на мини в резултат на масови стачки сред миньори. Засилва се вносът, но скоро британските природозащитници настояват за налагане на по-зелени цели, които да намалят зависимостта на Великобритания от въглищата.

Сега на британските острови има само седем централи, захранвани с въглища. Последната се планира да приключи до 2025 година.

За сметка на това през третото тримесечие на 2019 г. възобновяемата енергия представлява 40 процента от общия енергиен микс на страната. Това включва 20 процента вятърна енергия, 12 процента енергия от растителна биомаса ( главно от дървесни пелети), 6 процента – от слънчева енергия. Въглищата и газта съставляват 39% от енергийния микс.

Принос за постижението има бумът на британските новопостроени офшорни вятърни ферми. Например, най-голямата в света офшорна вятърна ферма, Hornsea 1, включва вятърни турбини, които са разположени на повече от 157 квадратни мили из Северно море.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*