Плаващ буй събира енергия от океанските вълни

Нашата планета е воден свят, покрит със 70 процента морета и океани. От векове е известно, че откритото море може да генерира енергия, ако бъде използвано по подходящ начин. Сега две компании съвместно са разработили морски хидрокинетичен преобразувател, OE Buoy, за да използват вълновата енергия като възобновяем, чист източник на енергия.

Град Портланд е корпоративният щаб на Vigor – компания за морски и индустриални производства, която има дългогодишен опит в авангардни инженерингови проекти. В новото начинание си е партнирала с ирландския пионер Ocean Energy за създаването на буя. Службата за енергийна ефективност и възобновяема енергия на САЩ при Министерството на енергетиката и Администрацията за устойчива енергия на Ирландия (SEAI) са осигурили финансирането – 12 милиона долара – за иновативния проект.

Тежащ 826 тона, устройството OE Buoy е с размери 37,5 м дължина, 17,7 м ширина и 20 метра височина. То ще бъде разположено на тестовия енергиен обект на ВМС на САЩ (WETS) от наветрената страна на хавайския остров Оаху, край бреговете на морската база Пърл Харбър.

Буят има потенциал да генерира до 1,25 мегавата електрическа енергия. С други думи, разполага с достатъчно капацитет, за да захранва морски бази данни, центрове за обезсоляване, морски автономни подводни превозни средства (AUVs), офшорно рибовъдство и големи обекти извън мрежата – например отдалечени островни общности.

„Този първи по рода си вълнов преобразувател на енергия е мащабируем, надежден и способен да генерира устойчива енергия, за да улесни редица случаи на използване, които по-рано бяха немислими или просто непрактични“, заяви Джон Маккарти, изпълнителен директор на Ocean Energy. „Основните играчи в Big Data вече експериментират с подводни центрове за данни, за да се възползват от икономията на енергия чрез охлаждане на тези системи в морето. OE Buoy сега им представя потенциалното двойно предимство на океанското охлаждане и океанската енергия в едно устройство.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*