Учени с дронове борят гъбичка-убиец по дърветата на Хаваите

Учени използват дронове, за да изследват дърветата на Хаваите в търсене на гъбичка-убиец, която унищожава горите в региона със застрашително темпо. Това, което те правят, може би е бъдещето на горското стопанисване по света.

В началото на септември дрон прелетя над горския резерват Ваякеа на Големия остров на Хаваите. Той забави скоростта, спусна се надолу до короната на едно от дърветата и извади устройство, подобно на две пластмасови „ръце“, с които хвана малък клон и с помощта на вграден трион го отряза. Взел пробата, дронът отлетя.

Операцията, проведена от Райън Перой – географ от Университета на Хаваите в Хило – е част от спасителна мисия за спасяване на специално дърво – свещеното „Охееа“, което покрива островите на Хаваите. За много хавайци Охееа е символ на природата, екологичен гръбнак и самата същност на гората.

Но дърветата са нападнати от вредител – гъбичка. Учените я определят като най-страшната напаст, която са виждали. Тя удушава дърветата, като причинява бърза смърт. Само за няколко дена тя прониква във вътрешността на растението и прекъсва вътрешното му движение на хранителни вещества, като буквално го оставя да умре от глад. След седмица листата на дървото стават тъмно червено-кафяви. Те скоро окапват, стволът потъмнява и загива. Лек за заразата засега няма.

Гъбичката вилнее из хавайските гори от 2014 г. насам. Миналата година изследователи от университета в Претория потвърдиха в научна книга, че става дума за два вида гъби, като и двата са нови за науката.

Основно предизвикателство за спиране на разпространението на гъбата е наблюдението на нейното разпространение. Горите на Хаваите са огромни и гъсти и не се изследват лесно пеша. Точно там идва ролята на дроновете.

От началото на 2017 г. Перой се занимава със сглобяването на малък флот от модифицирани дронове за наблюдение на гъбичката. Един от по-големите дронове, хексакоптер DJI Matrice 600, е модифициран в партньорство с ETH Цюрих, за да носи клони за вземане на проби. Използвайки дълги лостове от въглеродни нишки, дронът може да хване клон и да го отреже, без да рискува заплитане в короната.

Специалният дрон се протяга и отразява парче от клон от засегнато дърво. Фото: UH Hilo SDAV Laboratory

Други дронове в арсенала на Перрой събират изображения от гората. Те летят в прави редици, правейки стотици или дори хиляди снимки, докато заснемат цялата гора. След това образът може да бъде анализиран – от учените или чрез автоматизирана система за машинно обучение – търсейки признаци на заболяването, като характерните червено-кафяви листа. Тази работа позволява на екипа на Перрой да картографира областите, за които се знае, че са засегнати от гъбичките. Многократните проучвания пък показват разпространението във времето.

Перой казва, че дроновете са се превърнали във важен инструмент в битката срещу заболяването по дърветата. В момента екипът се опитва да идентифицира болните дървета в по-ранен стадий на инфекция, когато листата тепърва започват да оцветяват. Тъй като може да има много причини за потъмняването на листата, освен вредителя, важно е да се вземат проби за анализ. „За да получите потвърждение, трябва да вземете физическа проба“, казва Перой.

Въпреки че Охееа са в изобилие на Хаваите – съставляващи 80% от местната гора – огромен брой от дърветата могат да се заразят с гъбичката и това би променило коренно естествената среда на Хаваите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*