Смогът е отнел живота на 400 000 европейци през 2016 г.

Мръсният въздух е отнел живота на над 400 000 европейци през 2016 година, според Европейската агенция по околна среда. Лошото качество на въздуха се дължи на електроцентралите, работещи с въглища, задръстените с автомобили магистрали, индустрията.

Замърсяването на въздуха е вредно за обществото, уврежда здравето на хората и в крайна сметка увеличава разходите за здравеопазване. Експертът по качеството на въздуха в ЕИП и автор на изследването Алберто Гонзалес Ортис предупреди, че замърсяването на въздуха е „в момента най-важният риск за околната среда за здравето на хората“.

Според Световната здравна организация (СЗО) „замърсителите с най-силно вредно влияние върху общественото здраве са твърдите частици (PM), озонът (O3), азотният диоксид (NO2) и серният диоксид (SO2).“

Наличието на замърсители на въздуха, произведени при изгарянето на горива – независимо от мобилни източници като превозни средства или от стационарни източници като електроцентрали, промишлени предприятия или домакинства – означава, че континентът има сериозна нужда от по-ефективни планове за качество на въздуха. Настоящото законодателство на Европейския съюз изисква оценки на качеството на въздуха, за да се прецени дали опасните прахови частици са надвишили определени прагове.

През 2017 г. ЕС определи ограничения за определени замърсители на въздуха, за да се справи с бича, който отнема стотици хиляди европейски животи всяка година. Въпреки всички усилия засега мръсният въздух продължава да „виси“ над голяма част от европейските градове.

Замърсяването на въздуха се сочи като основен причинител на смърт от:

  • рак на белия дроб (29%),
  • хронична обструктивна белодробна болест (43%),
  • остра респираторна инфекция (17%),
  • исхемична болест на сърцето ( 25%),
  • инсулт (24%) и други сърдечно-съдови заболявания.

Страните с ниски и средни доходи са много по-уязвими на вредата на замърсяването с частици, особено бедното и маргинализираното население.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*