„Тиха офис зона“ е направена от над 1000 рециклирани пластмасови шишета

Стресът от работата често ни кара да искаме да избягаме от суматохата на офиса и да се скрием „вдън гори тилилейски“. Една иновативна фирма е решила да осигури на служителите си кътче за спокойствие и медитация, където те могат да избягат от шума и напрежението – и интересното е, че това място е направено от рециклирани пластмасови бутилки. Кътчето е образец за компаниите, които искат да предоставят на служителите си пространство, за да се насладят на миг на спокойствие по време на работния ден.

Според дизайнерите, вдъхновението за „тихия кът“ идва от напрежението, с което работещите хора се сблъскват в натоварен работен ден. Тогава те несъзнателно искат да намерят момент на спокойствие, да си отдъхнат, да „презаредят“ съзнанието си. Кабинетът е проектиран да бъде място за медитация и усамотение. Той позволява на работниците да се насладят на отдих, за да се отпуснат и да съберат силите си отново.

Архитектурното студио, създало кътчето – ROOM – отдавна е известно със звукоизолираните си кабини, които създава за частни пространства и за офис употреба. Но този път фирмата е решила да си партнира с разработчиците на приложение за медитация, наречено Calm, за да създаде успокояващо пространство, което има богата библиотека от музикални теми – от звукови кадри на природата до „истории за дрямка“.

„Тихият кът“ е проста конструкция, облечена в свежа, бяла фасада с матирана стъклена врата. Кабинетът е звукоизолиран благодарение на трите слоя изолация, направени с над 1000 рециклирани пластмасови бутилки. В интериора пространството е минималистично – с прост, горски фон по стените. Кабинката има малък рафт, вграден Ethernet порт, меко LED осветление и вентилационна система.

Според Американския институт по стреса, напрежението, свързано с работата, е причина за чести отсъствия от работа сред служителите. Идеята на ROOM е полезна поне в две отношения – позволява на работещите хора да се справят със стреса на работното място и в същото време оползотворява нещо, което иначе би отишло на сметището, където ще се разгражда дълго и ще проникне в почвите и водите.

Изображения: ROOM Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*