Глобалният ВЕИ капацитет ще нарасне с 50% за 5 години

Глобалният капацитет за добив на възобновяема енергия ще се увеличи с 50% за пет години. Ключови фактори ще са слънчевите фотоволтаични (PV) инсталации в домове, сгради и предприятия, според Международната агенция по енергетика (IEA).

Общият ВЕИ капацитет ще нарасне с 1,2 теравата (TW) до 2024 г. на фона на наличните 2,5 TW за миналата година.

Соларните фотоволтаичнни системи ще представляват почти 60% от този растеж. Наземните ветроенергийни системи ще допринесат за други 25%, показа годишният доклад на IEA за глобалното състояние на възобновяемите енергийни източници.

Очаква се делът на ВЕИ системите в производството на електроенергия да нарасне до 30% през 2024 г. в сравнение с 26% днес.

Спадащите разходи за технологиите и все по-ефективните правителствени политики са причините анализаторите да повишат прогнозите си за разгръщането на възобновяемия капацитет след доклада от миналата година, заяви IEA.

„Възобновяемите енергийни системи вече са вторият най-голям източник на електроенергия в света, но тяхното внедряване все още има нужда да се ускори, ако искаме да постигнем дългосрочните цели за климата, качеството на въздуха и достъпа до енергия“, каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на IEA. „Тъй като разходите продължават да спадат, ние имаме все по-голям стимул за увеличаване на внедряването на слънчеви фотоволтаици“, добави той.

Цената за производство на електроенергия от разпределени слънчеви фотоволтаични систмеи (мрежи от PV инсталации в домове, търговски сгради и предприятия) вече е спаднала под цените на електроенергията на дребно в повечето страни.

Очаква се разходите за генериране на електроенергия от слънчеви фотоволтаични модули да намалеят с още 15% до 35% в периода до 2024 г., което прави технологията още по-привлекателна за инсталиране, заяви IEA.

Необходими са обаче политически и тарифни реформи, за да се гарантира, че растежът на слънчевата енергия е устойчив и за да се избегнат смущения на пазарите на електроенергия и по-високите разходи за енергия, се казва в доклада.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*