BP тества система за многократно рециклиране на пластмасови бутилки

BP планира да изгради пилотна централа на стойност 25 милиона долара за тестване на нова технология, която – според енергийната компания – ще позволи пластмасовите бутилки и опаковките за храна да се рециклират многократно.

Полиетилентерефталатът (PET) е една от най-масово използваните пластмаси. Около 27 милиона тона PET се използват всяка година за направата на опаковки. От тях бутилките представляват около 23 милиона тона. Данните са на консултантската компания Wood Mackenzie.

Само малка част от тази пластмаса обаче събира и рециклира – при това само еднократно. След това тя отива на депата за боклуци или бива изгорена. Рециклирането й е трудно, тъй като текущият процес на преработка оставя много примеси.

BP заяви, че новата технология за рециклиране, наречена Infinia, може да трансформира използваните PET пластмаси в чисто нова пластмасова суровина, което позволява многократното им рециклиране и използване.

Компанията ще построи завод за 25 милиона долара в Съединените щати през 2020 г., за да тества технологията, преди да вземе решение дали тя може да бъде напълно комерсиализирана.

Ръководителят на BP по рафинирането и нефтохимикалите Туфан Ергинбилгич каза, че технологията има потенциала да промени пазара в индустрията за рециклиране на пластмаси. „Това е важен крайъгълен камък за осигуряване на кръгова икономика в полиестерната индустрия и спомага за намаляване на неуправляемите пластмасови отпадъци“, каза Ергинбилгич.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*