Класна стая със зелен покрив потапя децата сред природата

Това безспорно е вдъхновяващ училищен проект – новото, енергийно ефективно допълнение на основното училище в Антверпен, разположено в средата на горския парк Грьонендал: неговата сграда се отваря от всички страни към парка и свежда до минимум своето въздействие върху околната среда, позволявайки на децата да се чувстват потопени сред природата. Проектът бе завършен съвсем наскоро и осигурява четири класни стаи и голямо централно пространство за събиране на до 90 деца от началното училище Грьонендал на възраст между 6 и 7 години. Въглеродният отпечатък е сведен до минимум благодарение на устойчиви материали и функции за енергийна ефективност.

Училищното поделение бе отворено през септември по проект на местната архитектурна фирма HUB. Парковите класни стаи са разработени като част от усилията, финансирани от правителството, за създаване на допълнителни училищни места в Антверпен. Новият павилион заменя четири класни стаи, по-рано помещавани в контейнери, с една цялостна структура с компактен етажен план и акцент върху устойчивостта. За тази цел архитектите са използвали „кръгови“ строителни техники, включително напречно ламиниран дървен материал за основната конструкция и екологично чисти строителни материали. Заедно с това те са проектирали сградата за лесно демонтиране с цел поддръжка и подмяна.

Отгоре класните стаи са покрити със зелен покрив, засаден с мъх. Големите му стрехи осигуряват сянка в лятната топлина. Отвътре парковите класни стаи са минималистични и модерни, за да се фокусира вниманието върху откритото пространство. Големите прозорци, остъклените двойни врати и таванните прозорци заливат интериора с естествена светлина и размиват границата между вътре и вън. Естествените материали, използвани в градежа, укрепват усещането за единение е природното. Четирите класни стаи са разположени ъглово в рамките на павилиона, така че се отварят към външната среда, а същевременно обгръщат централната вътрешна „всекидневна“, която може да служи за приемна или да се използва за дейности с участието на всички класове.

Класните стаи „са създадени с мисъл за „качеството на живот“, което се основава на визията, че устойчивостта е нещо повече от енергийна ефективност“, обясняват архитектите. „Четирите класни стаи, които обграждат това пространство, имат двойни външни врати, които дават достъп до покрита външна зона в парка. По този начин децата могат да работят или да играят навън, в непосредствена близост до познатата среда в класната стая.“

 

Снимки: Дейвид Джейкъбс за HUB

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*