Дом с PV покрив генерира повече енергия, отколкото използва

В тексаското предградие на Аддисън, северно от Далас, наскоро се нанесе да живее ново семейство, което обитава интересн дом: Winnwood Residence е сертифициран по LEED Platinum и компенсира енергийния си отпечатък с 10 кВт слънчев масив на покрива и геотермални кладенци, сондирани под алеята. Стените от стъкло, големите прозорци и живите открити пространства потапят обитателите в околния пейзаж и спомагат за изобилието от естествена светлина и вентилация, за да се намалят енергийните нужди на дома.

Построена през 2016 г., къщата Winnwood Residence е скулптурен, едноетажен дом, който се разпростира на 460 квадратни метра. Той прегръща прелестни и разнообразни гледки към пейзажа, една от които е близък парк за опазване на земята и водата, финансиран от „Тексаски паркове и дива природа“; предната третина от имота на клиента е обозначена като „продължение на проекта за опазване“. За да запазят фокуса си върху красивата природа и нейното съхранение, архитектите са избрали минималистичен, но модерен дизайн с „плътна черна мазилка“, която обвива дома, на свой ред разположен сред затворена градина. Интериорът също е семпъл, с гладки бели стени и минималистичен декор.

„Външното покритие е черна мазилка, върху която се очаква да се изкачи Бостънски бръшлян…, така че сенчестата чернота на външните повърхности ще позволява човек наистина да се наслаждава на светлината, а не на сянката, филтрирана през дърветата“, обясняват архитектите в изявление.

Сградата постепенно ще се слее с пищния пейзаж, който е населен с местни и адаптивни видове. За да намалят допълнително въздействието на обекта, архитектите са монтирали система за събиране на дъждовна вода под алеята. Геотермална и слънчева енергия захранват енергийно позитивния дом.

Снимки: Адам Мьорк за 5G Studio Collaborative

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*