Изменението на климата принуждава големите летища да се променят

Изменението на климата води до все по-често наблюдавани екстремни бури, наводнения и, както може да се очаква, покачване на морското равнище – а всичко това заплашва крайбрежните инфраструктури, от които особено уязвими са… летищата. За да се смекчат рисковете от покачване на морското равнище и наводненията, много летища по света сега трябва да инвестират в защитни мерки.

В исторически план практиката е летищата да се строят по крайбрежната ивица. Защо?

„Летищата се нуждаят от големи участъци от земя, удобни за градовете, но достатъчно далеч от домовете и високите сгради,“ обяснява Рей Шейнфелд, мениджър планиране и управление на околната среда а авиационното подразделение във Филаделфия. Освен това по крайбрежието може да се разчита на благоприятни и относително постоянни въздушни течения. Бидейки далеч от вътрешните жилищни квартали, тези крайбрежни места създават по-малко пречки за излитане и кацане. По подобен начин позиционирането на летищата на брега, далеч от жилищата, означава и по-малко шумово замърсяване.

Но изграждането на летища в ниско разположени крайбрежни райони днес означава по-големи рискове от щети заради повишаващите се нива на морето, приливи и отливи от бури или силни валежи, наводнения.

За да предпазване на летищата от повишаване на морското равнище и рисковете от наводнения, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) настояват за незабавно изграждане на по-високи писти, защитни морски стени, по-добри дренажни системи и дори изграждане на системи за ранно предупреждение за наводнения. Мероприятия от този вид ще са скъпи, но е наложително да се започнат още сега, защото последиците от не-вземането на мерки ще са много по-скъпи.

Всичко това от своя страна означава, че с течение на времето стойността на летищните услуги ще се покачва, респективно ще се покачват и разходите на авиокомпаниите за ползването на летищата. А това на свой ред обещава по-скъпи билети за самолетни пътувания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*