Ocean Cleanup се залови да пречиства и реките

Холандската фондация The Ocean Cleanup Foundation, посветена на борбата с пластмасовото замърсяване в световните океани, обяви пускането на вода на ново устройство, предназначено да събира пластмасови отпадъци от големите реки.

Фондацията за почистване на океана е известна с активната си работа по събирането на пластмасовите отломки, носещи се на повърхността на моретата и океаните. Самите боклуци обаче идват в морето отнякъде – и повечето проучвания сочат, че това се случва чрез големите реки, които преминават през много държави и се вливат в големите водни басейни. Затова фондацията е разработила система, която събира пластмасите, носещи се в реките.

„За да разрешим проблема със замърсяването с пластмаса, трябва да направим две неща. Първо – трябва да почистим онова, което вече плува в океаните. За това, разбира се, имаме Системата за почистване на океана“, казва 25-годишният основател на инициативата Боян Слат пред Ройтерс. „Сега се надяваме да се заемем с другата страна на уравнението: да попречим на пластмасата да достигне до океана.“

Системата използва голям плаващ съд за събиране на боклук. Наречен Interceptor, той се състои от кораб, който е закотвен към речното корито, и плаващи оръжия – нещо като големи „ръце“, които насочват боклука към кораба, но оставят място за преминаване на животни и речен трафик. Тези „ръце“ насочват отпадъците към системата за събиране.

Новото изобретение вече е тествано на реки в Джакарта, Индонезия и в Кланг, Малайзия, съобщиха от организацията в събота. Още две са планирани за Кан То в делтата на Меконг във Виетнам и Санто Доминго в Доминиканската република.

Слат каза, че 1% от реките са отговорни за 80% от замърсяването в световните морета. Това прави намирането на решение на проблема с пластмасовото замърсяване, произтичащо от реките, „доста постижимо“, каза Слат.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*