Как 80 000 капачки се превръщат в картина-мемориал

Събирането на капачки за кауза увлича все повече хора, затова си струва да видим и творбата на един млад колумбийски художник, създал картина-мемориал от от 80 хиляди цветни пластмасови капачки. Тя бе завършена през 2017 година, но и досега може да се види край местното летище в градчето Пуерто Асис, област Путумайо в Южна Колумбия.

Картината е дело на 34-годишния художник Джонатан Кадавид Марин. Създадена е като мемориал в памет на жените, станали жертва на насилие, в страната.

Джонатан живял в продължение на 8 години в този регион, преди да изработи картината, и казва, че е обикнал това място. По това време го потърсили активистки от местно сдружение на жените с молба да дарят пластмасови капачки за кампания в памет на жените, станали жертви на насилие – убити или безследно изчезнали.

Джонатан използвал 80 хиляди пластмасови капачки от бутилки от напитки, за да създаде образа за мемориалното пано. Казва, че е изработил пет отделни модула, които после е съшил в един цялостен образ.

Повечето капачки са в оригиналия си цвят. Само малка част са боядисани – в тъмно-зелено и тъмно-червено. Черните капачки били рядкост, затова има и малко боядисани в черно.

Картината е изложена във външното пространство около летището на града, така че възможно най-много хора да го видят и да се замислят за проблема.

Снимка: notifronteras.com

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*