ЕИБ отказва финансиране за инсинератора за отпадъци в Белград

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще се въздържи от финансиране на планираната инсталация за изгаряне на битови отпадъци „Винча“ в Белград, Сърбия. Това става ясно от писмо, изпратено до инициативата Ne Davimo Beograd, която води кампании срещу проекта.

ЕИБ заявява, че както нейната оценка, така и становището на Европейската комисия по проекта е, че изгарянето ще попречи на Сърбия да постигне своите екологични цели по отношение на рециклирането и кръговата икономика като част от процеса на присъединяване към ЕС.

За разлика от тях Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната финансова корпорация (МФК) и Австрийската банка за развитие (OeEB) наскоро подписаха заеми за проекта.

Ne Davimo Beograd и Bankwatch наскоро подадоха официална жалба до ЕБВР за проекта „Винча“. Групите твърдят, че банката е нарушила собствените си политики, като не е успяла да избегне негативното въздействие върху околната среда от проекта, който финансира. Това би могло да се постигне чрез подкрепа на по-устойчиви практики като предотвратяване на отпадъците, повторна употреба, компостиране и рециклиране, които са на изключително ниско ниво в Белград.

„ЕБВР и МФК упорито твърдят, че изгарянето няма да повлияе на рециклирането, без да има никакви доказателства за това,“ заяви Пипа Галоп от CEE Bankwatch Network. „Сега ЕИБ и Комисията твърдят обратното. ЕБВР и МФК ще трябва много да обясняват.“

„Приветстваме признанието на ЕИБ и Комисията, че Белград не трябва да дава приоритет на изгарянето. Вече страдаме от ниските нива на рециклиране и тежкото качество на въздуха,“ каза Алекса Петкович от Ne Davimo Beograd. „Последното, от което се нуждаем, е друг източник на замърсяване и още едно отклонение от създаването на функционална система за рециклиране. ЕБВР, МФК и OeEB трябва да се оттеглят от този проект, докато все още могат.“

В София също ще се строи завод за изгаряне на битови отпадъци. В резултат на това столицата ще добавя във въздуха още 13 тона фини прахови частици годишно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*