Мръсен въздух = повече инфаркти и инсулти

Ново проучване, публикувано от King’s College London (KCL), съобщи, че повишените нива на замърсяване на въздуха допринасят за увеличаване на броя на инфарктите, инсултите и хоспитализациите заради астма. Отрезвяващата новина беше описана като „спешна ситуация“ за здравеопазването. Учените призоваха британското правителство да се ангажира с по-изпълними цели за устойчивост и подобрени стандарти за качество на въздуха.

Изследователският екип е проучил данни в девет града: Лондон, Бирмингам, Бристол, Дерби, Ливърпул, Манчестър, Нотингам, Оксфорд и Саутхемптън. Лондон е регистрирал най-голям брой „здравни инциденти“, преживявайки дни с повишено въздушно замърсяване. За английската столица са отчетени допълнителни 124 извънболнични сърдечни инфаркта, 231 приема на хора с инсулт и 193 хоспитализации на хора с астма в дните, в които са регистрирани по-високи нива на замърсяване.

Събраните данни ясно разкриват причинно-следствена връзка, казват учените. Установено е още, че в Лондон замърсяването „идва“ чрез вятъра.

„Смъртоносният въздух в Лондон е криза на общественото здраве – това води до хиляди случаи на преждевременна смърт всяка година, както и спиране на развитието на младите бели дробове и увеличаване на случаите на респираторни заболявания,“ заяви кметът на Лондон Садик Хан.

Резултатите от изследванията бяха публикувани преди срещата на високо равнище на Британската национална асоциация за чист въздух. В отговор на резултатите от проучването, Британската национална здравна служба коментира, че „почти една трета от предотвратимите смъртни случаи в Англия се дължат на незаразни болести, специално причислени към замърсяването на въздуха“.

1 коментар

  1. Подобни данни споделихме и от проучване в София преди около 4 месеца

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*