Tesla прави соларните покриви по-лесни от традиционните

Новата версия на фотоволтаичните „керемиди“ на Tesla обещава да бъде най-добрата алтернатива за добиване на зелена енергия от покривите на домовете. Сега системата е по-лесна за инсталиране от традиционните покриви със соларни панели. Промяната би трабвало да направи монтирането на соларен покрив по—лесно и предпочитано от изграждането на традиционен покрив с PV модули, затова изпълнителният директор на Tesla ИлънМъск оптимистично прогнозира, че компанията ще инсталира 1000 от тези нови слънчеви покриви седмично.

Tesla се включи във фотоволтаичната индустрия преди три години в партньорство със SolarCity, която по-късно придоби (през 2016 г). Най-новите „фотоволтаични керемиди“ керемиди са проектирани така, че да изглеждат като нормални керемиди, но все пак да добиват соларна енергия.

Новата версия обещава да донесе приятни промени на пазара. Тя е усъвършенствана в няколко направления: подобрена е енергийната й „плътност“, компонентите са редуцирани с цел по-добра ефективност, компонентите за покривни ръбове са подобрени така, че вече не изискват времеемка и много „майсторска“ намеса на място. Новите слънчеви керемиди са изработени от закалено стъкло и са три пъти по-трайни от стандартните керемиди.

По повод пускането на новата версия Мъск обясни, че версии 1 и 2 на соларните керемиди са били „опипване на почвата“ в този сектор. Сега обаче продуктът, кйто дебютира, е усъвършенстван до степента, в която е удобен, лесен за монтаж, траен и ефективен – и всичко това достатъчно, за да бъде по-изкушаващ от всички други видове покривни покрития.

Очаква се соларнтие керемиди да се окажат предпочитани за покриви на къщи в райони с чести прекъсвания на електрозахранването или такива, където изобщо няма електропреносна мрежа.

4 коментара

  1. Издържат ли на градушка и застраховат ли се за природни бедствия?

  2. Не се притеснявайте, за нащия пазар китайците веднага ще предложат евтина алтернатива. Само изчакайте година-две.

  3. до Иво

    в сайта им твърдят, че са по-евтини от изграждането на покрив с керемиди и поставяне на слънчеви панели в/у тях, отчитайки обаче и спестяването на енергия. ориентировъчно 430 евра на квадрат :))) е цената … не мога да преценя евтино или скъпо е … за БГ няма да коментираме тази цена :)))

  4. А дали са по добри като цена спрямо досегашните панели?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*