Видео игра предизвиква играчите да оцелеят в климатичен апокалипсис

Как бихме оцелявали, ако климатът на тази планета наистина започне ускорено да се влошава? Вече можем да добием идея как чрез нова видео-игра, с която виртуално да изпробваме и шансовете си за оцеляване: „The Climate Trail“. Разработена от Уилям Фолк, играта се фокусира върху група климатични бежанци, които бягат от Атланта за Канада, тъй като климатичните условия около тях се влошават.

Целта на Фолк била да повиши осведомеността за климатичната криза и да провокира повече действие по отношение изменението на климата. Той се заел да създаде играта, въпреки че трябвало да преодолее „предизвикателството да научи нова система за разработване (Ren’Py) и език за програмиране (Python)“. В крайна сметка „The Climate Trail“ съчетава визуален разказ с елементи от симулационни игри.

„Финансирах проекта сам, защото искам да накарам хората да се грижат за климата“, обяснява Фолк в своя блог. „Исках да създам емоционално въздействие, да вмъкна в него научна информация и да направя игра, която има стойност и значение. Винаги съм вярвал, че игрите могат да имат социална стойност.“

Вдъхновена от емблематичната игра „The Oregon Trail“, станала любима на мнозина ученици през 70-те до 90-те години на миналия век, играта на Фолк е като образователен набор за оцеляване, в който играчите са изправени пред глад, жажда, екстремни климатични условия и други катаклизми. За да бъде образователна, авторът е включил научна информация за глобалното затопляне, емисиите на парникови газове и повишаването на морското равнище. Фолк се надява играта да бъде въведена и в училищата като инструмент за образование чрез игри, за да предаде на децата важното послание за опазването на природата.

Точно защото се надява играта да бъде играна от повече и повече деца, авторът е избгнал един традиционен игрови елемент – стрелбите. В тази игра няма пистолети и огън. „Съжалявам, тук няма стрелба“, сирено се извинява той в блога си.

Фолк признава, че задълбочаването му в темата за промените в климата са го навели на мрачни мисли. „Парадоксът на тази игра е, че когато я започнах, бях с много по-оптимистично отношение, отколкото когато я завърших. Колкото повече се задълбочавах в играта, толкова повече ми се струваше, че нещата всъщност са по-лоши, отколкото си представяме“.

Има три нива на трудност: умерена, значителна и екстремна. Достъпна е безплатно за изтегляне и дори без реклами. Играта може да се играе на Mac, PC Windows и Linux системи. Предлагат се и мобилни версии за iPhone, iPad и Android Google Play.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*