И растенията страдат от мръсния въздух: да ги почистим

Въпреки че почистването на домашните растения вероятно се нарежда някъде на опашката на домакинските грижи – наред с миенето на витлата на вентилатора на тавана или почистването на улуците – това е нещо доста важно за растенията. Ако се върнем назад в училище, ще си спомним как живеят растенията. Фотосинтезата е процес, който протича в листата и за целта се нуждае от достъп до въздух и светлина. Това позволява на растението да се развива, да поема слънчевата светлина и топлина и да поема въглеродния двуокис, за да ни връща чист кислород.

Това е дълъг начин да се каже, че прашните, мръсни, потъмнели листа на домашните растения могат да накърнят фотосинтезата, оттам и здравето на самото растение. А не ще и дума, че прашните растения значат и прашен, мръсен въздух в дома.

Ето защо си струва да положим усилие и да почистим праха от листата на домашните растения. Ето няколко идеи как да постигнем целта, без да прекарваме часове наред в бърсане на цветята листо по листо.

  • Изкъпване с душ – растенията също могат да се къпят подобно на хората и това им се отразява добре. Немалко от видовете, които отглеждаме в домашна среда, всъщност много обичат да бъдат къпани, защото традиционно живеят в региони, където често вали.
  • Бърсане с четка за прах – не е най-доброто решение, но пък е бързо; ако се прилага, то навярно е най-добре растението да се изнесе на открито;
  • Къпане в мивката – подобно на душа, някои растения обичат „вана“. Това напоява почвата, в която растат, наред с измиването на листата.
  • Спрей-бутилка – изглежда сръткаво, но също е вариант: можем да изнесем цветята на открито и със спрей-бутилка, пълна с вода, да окъпем растението, като едновременно отмиваме праха и овлажняваме листата.

Целият този процес има още едно предимство, освен отърваването от праха. Когато се заемем да почистим всяка саксия с растение и докоснем всяко листо, виждаме добре какво е състоянието на цветята, а това значи, че можем да забележим и нуждата от друга намеса. Това може да значи почистване на старите изсъхнали листа и цветове или третиране на почвата против гъбички, пресаждане в по-голяма саксия или подкастряне.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*