И Jaguar с претенции към пазара на автономни автомобили

Обещанието на така наречените автономни автомобили въвлича все повече производители в надпреварата кой ще създаде най-сигурната и на-интелигентна кола на пътя. Сега и Jaguar заяви своите претенции да стане фактор в този бъдещ пазар. Фирмата представи своя автономен Jaguar I-PACE на изложението за автонмни коли в Дубай.

Изцяло електрическият Jaguar I-PACE е все още прототип, както са и повечето разработки в тази област. Той е оборудван с допълнителни радари, камери, датчици и система за разпознаване на светофари. Машината е в състояние автономно да потегля и ускорява до магистрална скорост с помощта на системи, които следят трафика по предварително зададен маршрут чрез карта с висока резолюция.

“Искаме да направим движението по пътищата по-безопасно, да спестим времето, което прекарваме в шофиране, и да намалим вредата, която нанасяме върху природата, докато пътуваме“, коментира Брус Робъртсън, управляващ директор на Jaguar Land Rover за региона на Близия Изток и Северна Африка.

Jaguar I-PACE е разработен като изцяло електрически автомобил с традиционен форм-фактор, предлагайки аеродинамичен, ефективен дизайн и интериорно пространство за петима души и техния багаж. Задвижването е на четирите колела посредством два електромотора с максимална мощност от 400 к.с. и въртящ момент от 696 Нм. Литиево-йонната батерия на електромобила е с капацитет от 90 kWh и осигурява пробег до 480 км. Колата ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди. Важно е да се отбележи, че автомобилът разполага със система за бързо зареждане, която гарантира заряд от 0 до 80% за 40 минути и 100 километра пробег за 15 минути.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*