HSBC: здравните разходи ще скочат до $10 трилиона годишно заради климата

Голямата банка HSBC публикува шокираща оценка за повишението на здравните разходи по света в резултат на изменението на климата. Организацията прогнозира, че здравните разходи на най-бързо развиващите се икономики в света могат да достигнат почти 10 трилиона щатски долара годишно до 2050 г.

В документ, озаглавен „Бъдещи градове: глобалното затопляне и рисковете за здравето“, HSBC Global Research прогнозира, че изменението на климата ще допринесе за петкратно увеличаване на цената на общественото здраве. Така е, защото по-високите температури водят до увеличаване на риска от топлинен удар, дехидратация и дихателни проблеми. Освен това гл;обалното затопляне ще даде „турбо“-ускорение на развитието на някои заболявания.

„Тази съвкупност от фактори – въздействията върху здравето заради влошаващите се климатични условия, демографските промени и икономическият растеж – ще доведат до съществени нови изисквания за медицинска помощ“, заяви HSBC. „Въздействието на климата вече е факт. Наред с повишаването на температурите, екстремните метеорологични събития се засилват от глобалното затопляне, стават по-чести и по-тежки в много случаи, докато наличието на вода става все по-несигурно.“

HSBC е установила, че въздействието на климатичните промени върху здравето на хората вероятно ще се засили от застаряването на населението в развиващите се икономики. Очаква се към 2050 година броят на хората над 65 години да се увеличи драстично, което ефективно ще удвои дела на възрастните хора в глобалното население. А това е група, която е доста чувствителна към въздействията на по-екстремния климат. От HSBC казват, че връзката между изменението на климата и грижите за здравето на възрастните хора ще доведе дотам здравните разходи да се увеличат още по-драматично.

„Според нашите изчисления, разходите за здравеопазване в абсолютни стойности могат да нараснат почти пет пъти до 2050 г. до 9,8 трилиона щатски долара годишно, въз основа на очакваното средно увеличение на БВП за тези страни …“ Приблизително половината от тази цифра ще бъде насочена към хората на възраст над 65 г., според HSBC.

HSBC отбеляза още, че се задават лоши новини за страдащите от сенна хрема, тъй като по-високите температури водят до увеличаване на производството на алергени от растенията. Очаква се количеството цветен прашец, отделян от растенията, да се удвои до 2040 г., според проучване на правителството на САЩ.

Националните правителства ще понесат в голяма степен тежестта на тези увеличени разходи за здраве, тъй като по-голямата част от разходите за здравеопазване в развиващите се икономики понастоящем са покрити от правителствата, но HSBC признава, че това може да се промени, тъй като разходите за здраве се ускоряват.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*