Нидерландия намали ограниченията за скорост, за да намали замърсяването с азот

Нидерландия ще намали лимита за скорост по магистралите си до максимум 100 км в час като част от пакет от спешни мерки, предназначени да намалят замърсяването с азот, заяви премиерът Марк Руте в сряда.

Правителството на Руте изпадна в криза, след като през май съдът разпореди хиляди строителни проекти да бъдат забавени, тъй като страната от години превишава ограниченията на Европейския съюз за азотните емисии. Кръжащите във въздуха азотни съединения – различни азотни оксиди (NOx) идват предимно от дизеловите двигатели на леките автомобили, камионите и тежките моторни превозни средства, използвани в строителството.

„Това е болезнена стъпка, която трябва да се предприеме, никой не я харесва, но тя служи на един по-голям интерес“, каза Руте пред репортери. „Необходимо е да се гарантира, че Нидерландия няма да бъде наказана и да се предотврати излишното изгубване на работни места“.

Прекратени са строителните дейности на 18 000 проекта за магистрали, летища, вятърни паркове и жилищни сгради.

Нидерландският изследователски институт заяви, че строителната продукция ще се понижи с около 8% до 2021 г., като 40 000 работни места са изложени на риск.

Проблем има и за фермерите в страната. През последните два месеца те провеждаха големи протести няколко пъти, опасявайки се, че ще се изправят пред тежестта на корективни мерки.

Спешните мерки от сряда включват също така промени в количеството протеин в храните за животни, което ще помогне за намаляване на азота в органичните отпадъци.

Емисиите на азот на глава от населението са четири пъти по-големи от средните за ЕС в малката и гъсто населена Нидерландия, като приблизително 61% са от селското стопанство.

Руте каза, че през следващите месеци ще бъдат обявени още мерки за спазване на ограниченията на емисиите в ЕС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*