Сеул поставя PV на всички обществени сгради и 1 милион домове

В Сеул, столицата на Южна Корея, всяка обществена сграда и 1 милион домове ще се сдобият със слънчеви панели до 2022 г. Южна Корея, четвъртият най-голям вносител на въглища в света, полага особени усилия за преминаване към зелена енергия под натиск от страна на обществото. Амбицията на страната е да добива 35% от електроенергията си от ВЕИ до 2040 г.

Южна Корея е четвъртата по големина икономика в Азия и понастоящем разчита на ядрена, газова и въглищна енергия. Първоначално правителството планираше да преустрои 20 от 60-те си въглищни централи и да им монтира съоръжения срещу замърсяване, когато навършат 30 години, но тази идея бе загърбена, тъй като се оказа рентабилна. Сега обаче целта на сеул е направо да се отърве от въглищата и да се сдобие с местни, екологични мощности.

През ноември 2017 г. правителството на столицата обяви плана „Сеул – соларен град“. Той вече е на ход и според проекта всяка обществена сграда в Сеул ще бъде снабдена със система за добив на слънчева енергия до 2022 г., а една четвърт от жилищните сгради в града ще получат слънчеви панели в опит да намалят допълнително емисиите на CO2 с повече от половин милион метрични тона. Съществува схема за отдаване под наем на слънчеви панели за жителите, която се оказва популярна.

Градският бейзболен стадион вече е е покрит със слънчеви панели. Площад Гуанхуамун ще се превърне в слънчева улица през януари 2020 г. включващ слънчеви панели върху осветителните стълбове, навесите на пейките и дори кошчетата за боклук. Градът се надява, че неговата соларна инициатива дори ще привлече туристи.

Сеул ще бъде и домакин на международна конференция за слънчева енергия през юни 2020 г. и е член на групата C40 Cities.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*