Най-голямата батерия в света ще се разрасне с 50%

Най-голямата батерия в света се готви скоро да стане още по-голяма. Енергийният резерв Хорнсдейл в Южна Австралия, построен от Tesla и управляван от компанията за възобновяема енергия Neoen, ще бъде разширен с допълнителни 50 процента в началото на следващата година.

Съоръжението бе построено през 2017 г., за да помогне за облекчаване на енергийните неволи на щата Южна Австралия – чести прекъсвания на електрозахранването. Поръчката бе възложена на Tesla, а нейният шеф Илън Мъск обеща да построи гига-батерията в рамките на 100 дни или да я осигури напълно безплатно за щата. Той спази думата си и мега-акумулаторът бе завършен през ноември същата година.

С капацитет от 129 MWh, Хорнсдейл се превърна в най-голямата литиево-йонна акумулаторна батерия в света – титла, която продължава да държи две години по-късно. И сега изглежда проектът е готов да затвърди преднината си с ново разширение.

Tesla, Neoen и правителството на Южна Австралия се договориха да увеличат батерията с допълнителни 50 процента, добавяйки 64,5 Mwh към нея. Разширението ще включва и „виртуалната машина на Tesla“ – модул, който ще позволи на системата да поддържа стабилността на захранването в условията на колебания и силни флуктуации в предлагането и търсенето.

Разширението, според плана, трябва да приключи до средата на 2020 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*