Частен островен курорт в Панама съчетава устойчивост и лукс

В непосредствена близост до западния тихоокеански бряг на Панама се намира Исла Паленке – частен островен резерват с близо 400 акра буйни джунгли и всред тях – луксозен курорт, който се гордее с ниския си отпечатък върху тази девствена природа. За разлика от традиционните плажни курорти, Исла Паленке обещава да е рай за дивата природа и любителите на природата, поканени да изследват този сравнително „неразвит“ остров – над половината от който е природен резерват. От походи в джунглата до каяк-разходки до кулинарни курсове и гледане на птици, всички дейности на това място имат за цел да концентрират възхищението към биологичното разнообразие на Панама.

Създаден като част от хотелската верига Cayuga – поредица от устойчиви луксозни хотели и хижи в Централна Америка – Исла Паленке дава на гостите от всички възрасти шанс да изживеят „природата в суров вид“. Основателят – арх. Бенджамин Лумис е проектирал устойчивия курорт, умишлено е запазил общия отпечатък на проекта до приблизително пет процента от острова, като същевременно е ограничил броя на едновременно пребиваващите гости до не повече от 40 души едновременно.

Исла Паленке е и партньор на местна програма за устойчив риболов „Dock to Dish“ и развива за възстановяване на горите, която приканва гостите да засаждат първичен разсад от тропически гори по свой избор в зона за вторичен растеж.

За построяването на стаите на гостите са използвани местни материали и съставки, когато е възможно – от дървеното обзавеждане, направено на място от местно дърво – до локално отглежданите съставки, използвани в бара и ресторанта Las Rocas. За минимален отпечатък са проектиани и дейностите с екскурзовод на място и екскурзиите до и в близост до острова – над 8 мили пешеходни пътеки и седем достъпни частни плажа.

Изображения: Исла Паленке

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*