Тучен зелен парк на покрива на мола? Вижте го в Ухан

Молът „Северна палата Ухан“ в Китай наскоро се прочу с новата си придобивка: тучен зелен парк на покрива, достъпен за всички от нивото на земята, осигуряващ всевъзможни активни и пасивни пространства както за деца, така и за възрастни. Паркът е създаден с идеята да насърчава развитието на общността в района, но също така и да формира уникалния облик на мола. Неговите растения, които се менят според сезона, напомнят пасторалните пейзажи на Ухан и селското минало на региона.

Изграден така, че да обхваща цялата дължина на мола, общественият парк на покрива разполага с комбинация от пешеходни пътеки, места за отдих и детски площадки. Дизайнът е определил разнообразни активни и пасивни пространства. Изборът на растенията пък създава „екологичен разкош“. Зеленината е интегрирана в пейзажа и на нивото на улицата и в другите части от архитектурата, за да „смекчи“ външния вид на сградата и за да й придаде по-човешки мащаб, казват архитектите от 5+design – студиото, проектирало зеления парк на покрива на мола.

„Предвид постоянното намаляване на зелените пространства в Ухан в условията на бързо развитие, „Северен павилион Ухан“ запазва едно място за наблюдение и общуване с природата, което надхвърля стандартното използване на днешните търговски площи“, обясняват дизайнерите. „Добавянето на внимателно подбрана растителност от разнообразен размер, играта с откритост и интимност създава нов вид обществено пространство в града, което насърчава общността и добавя усещане за идентичност.“

В допълнение към предимствата на парка на покрива в борбата с ефекта на градския топлинен остров, „Северен павилион Ухан“ включва енергоспестяващи функции като LED осветление, вентилатори, термопомпи и чилъри. Използването на вода е намалено благодарение на тоалетни с нисък дебит и икономични тела за баня, оборудвани със сензори. За строителството на мола са избрани нискоемисионни материали, лепила, уплътнители, бои и покрития.

Изображения: 5+design

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*