Слънчева енергия може да захранва пещи с температура над 1000°C

Една млада и работила в пълна тайна досега компания, подкрепена от Бил Гейтс, постигна пробив в слънчевите технологии, който може да екологизира най-замърсяващите индустрии. Heliogen, която се определя като компания за чиста енергия, излезе от режим „стелт“ във вторник, като заяви, че е открила начин да използва изкуствен интелект и поле от огледала, за да постигне тъемпература от над 1000 градуса по Целзий. Тя може да се използва в производството на цимент, електроенергия и др.

По същество Heliogen е създала слънчева „фурна“ – такава, която може да достигне страхотни температури, каквито са необходими за производството на цимент, стомана, стъкло и други промишлени процеси. С други думи, тези индустрии вече могат да станат въглеродно неутрални. Те могат да заместят със слънчева светлина изкопаемите горива, които досега бяха низбежни във въпросните сектори.

„Ние въвеждаме технология, която може да победи цената на изкопаемите горива, а също и да обезвреди емисиите на CO2“, заяви Бил Грос, основател и изпълнителен директор на Heliogen. „И това наистина е светият граал.“

Очаква се технологията на Heliogen да намали драстично емисиите на парникови газове от промишлеността. Циментът, например, представлява 7% от глобалните емисии на CO2, според Международната агенция по енергетика.

Топлинните системи с концентрирана слънчева енергия, достъпни комерсиално в момента, позволяват постигане на температури до 565°C. Това е достатъчно за производство на електричество, но не и за промишлени процеси, при които трябва да се изгарят изкопаеми горива, за да се получат високи температури.

Плановете на Heliogen включват повишаване на температурата до 1500°C, която е достатъчна за разграждане на водата до водород и кислород. Подобен източник на енергия може да се използва за производство на екологично чисти горива.

Тайната на Heliogen е в използването на алгоритми за компютърно зрение и изкуствен интелект, които по-точно от всякога досега контролират голям брой огледала, насочващи слънчевата светлина към една точка.

Уникалното научно постижение е регистрирано в обект на Heliogen в Ланкастър, Калифорния, още в първия ден след пускане на новата слънчева инсталация.

Снимка: Слънчевата инсталация на Heliogen в Ланкастър, Калифорния. Фото: Heliogen

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*