Британците отчитат ръст на пазара на втора ръка електромобили

Стойността на електрическите автомобили втора употреба се увеличава във Великобритания, тъй като търсенето на превозни средства с ниски емисии изпреварва предлагането. Това разкри анализ на сайта за препродажба на автомобили CarGurus тази седмица.

Обратно на очакваното за тенденциите в индустрията за автомобилите втора употреба цените на електрическите превозни средства (EV) при препродажба се увеличават, а не намаляват. Въз основа на анализ на хиляди обяви за употребявани автомобили в Обединеното кралство сайтът CarGuru е установил, че цените на четири популярни модела електрически автомобили – BMWi3, Nissan Leaf, Renault Zoe и Tesla Model S – или се се повишили, или най-малкото са запазили нивото си от 2017 г.

Във всички случаи те далеч превъзхождат бензиновите и дизеловите еквиваленти, изброени на сайта CarGurus за същия период, показват анализите.

Renault Zoe се радва на особен интерес. Анализът на CarGuru предполага, че между януари 2017 г. и ноември 2019 г. средната заявена цена се е увеличила с 18 на сто. За сравнение цената на дизеловата Ford Fiesta е спаднала с 22% за същия период.

Проучването установи също, че електрическите автомобили от по-висок клас като Tesla Model 3 бележат спад на търсената цена от 29% в периода между октомври 2017 г. и ноември 2019 г. Въпреки че това на пръв поглед звучи зле на фона на ръста на цените на други електромобили, Model 3 е запазила повече от стойността си в сравнение с бензиновите и дизеловите автомобили в своя клас – за същия период средната цена на Mercedes S-Class например е спаднала с 37%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*