Новият градски архив на Амстердам се премести в енергийно неутрална сграда

Амстердам официално откри Depot Amsterdam Noord – новото хранилище за градския архив на града – Stadsarchief. Новата сграда има двойно по-голям обем от предходната. Още по-впечатляващо е използването на принципите на кръговия дизайн и енергийната неутралност, въведени посредством солидна изолация, енергоефективни системи и слънчеви панели.

Depot Amsterdam Noord не е обществена сграда с публичен достъп – тя се използва единствено за приемане, карантина, съхранение, почистване и обработка на архивни документи. В съоръжението на площ 2665 квадратни метра се намират всички общински архиви от 1811 г., когато Наполеон въвежда гражданския регистър. Всички документи от преди 1811 г., както и плакати, щампи, снимки и филмови материали, се намират в публично достъпната сграда De Bazel в сърцето на Амстердам.

Разположена в северната част на града, новата сграда на градския архив има „ожесточен и якостен“ вид. „Строителният блок е почти напълно затворен отвън не разкрива какво съдържа“, казаха архитектите от cepezed и cepezedinterieur. „Има тъмна фасада в антрацитно сиво, с хоризонтална лента от слънчеви панели по средата, която също е тъмно-сива. Подробностите са минималистични.“

За да постигнат стабилен климатичен контрол в интериора, архитектите са проектирали сградата с херметична, високоизолираща обвивка с минимална вентилация и неизолиран бетонен под, който действа като пасивно съоръжение за съхранение на топлина и студ. Цялата енергия, от която сградата се нуждае, се генерира от повече от 1600 квадратни метра слънчеви панели, разположени не само по фасадата, но и на покрива. Всеки излишък от енергия се подава към електрическата мрежа. Система за управление на водите също гарантира отговорни практики за боравене с дъждовната вода. Сглобяемите компоненти на сградата са разглобяеми, подвижни и годни за многократна употреба.

Снимки: Лукас ван дер Уе за cepezed

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*