Британците скоро може да имат закон за „правото на поправка“

Зелената партия във Великобритания заяви, че ще задължи производителите да гарантират, че техните продукти работят “много години след закупуването“, като въведе цялостен закон за „правото на поправка” във Великобритания. Предложението е част от общия предизборен пакет на партият, който цели да се бори с принципа на еднократната употреба, залегнал в цялата икономика на Обединеното кралство.

Предложеният нов закон ще забрани практиката на умишлено производство на стоки, които остаряват след кратко време и не подлежат на поправяне, стимулирайки потребителите да ги изхвърлят и да си купят нови. Вместо това ще се насърчава ремонтирането и повторната употреба на потребителски продукти като телевизори, хладилници и съдомиялни машини.

Зелената партия обясни, че регулациите ще бъдат “много по-обширни” от аналогичните правила на ЕС, които трябва да влязат в сила през април 2021 г. Според тях, всички нови стоки, като перални, осветителни тела и фризери, ще трябва да отговарят на минимални изисквания за “поправяемост“.

Зелената партия обясни, че ако спечели достатъчно подкрепа от избирателите на изборите през следващата седмица, ще се стреми да доразработи предложението в консултация с потребителски групи и малките предприятия.

Партията също така обеща да създаде „кафене за ремонт“ във всяка общност на Обединеното кралство, предоставящо умения и инструменти, които да подпомогнат ремонта, надграждането и персонализирането на уредите. Подобни кафенета ще предлагат и възможността за вземане под наем на оборудване за поправка – най-вече на по-скъпоструващите уреди като електроинструменти и шевни машини.

„От чашата за кафе, която мятатме в кошчето, до смартфона, който изоставяме след година ползване – еднократната употреба е в основата на нашия икономически модел. И всички ние знаем, че това не е правилно“, коментира съпредседателят на Зелената партия Сиан Бери.

Снимка: Thomas B.  в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*