Климатичните промени изселват по 1 човек на всеки 2 секунди

Бедствия, предизвикани от климата, са принудили 20 милиона души да напуснат домовете си през последното десетилетие, според нов доклад. Това прави по един човек на всеки две секунди.

Заради бързо затоплящия се глобален климат хората вече са седем пъти по-склонни да бъдат прогонени от дома си заради наводнения, циклони и горски пожари. Триж по-голяма е вероятността хората да се изселят заради конфликти. Докладът е на Oxfam International.

“Нашите правителства подхранват криза, която прогонва милиони жени, мъже и деца от домовете им, а най-бедните хора в най-бедните страни плащат най-високата цена”, казва в изявление Чема Вера, изпълнителен директор на Oxfam International. “Хората излизат на улиците по целия свят, за да изискат спешни действия относно климата. Ако политиците игнорират молбите им, все повече хора ще умират, повече хора ще гладуват и все повече хора ще бъдат принудени да напускат домовете си”.

Докладът идва в момент, когато политически лидери и експерти по въпросите на климата се събират в Мадрид на двуседмична среща на върха за справяне с нарастващата климатична криза в света. Конференцията на Организацията на обединените нации за изменението на климата COP 25, която стартира в понеделник, първоначално трябваше да се проведе в Чили, но правителствените служители там отмениха събитието поради продължаващи граждански сътресения.

“Правителствата могат и трябва да накарат Мадрид да има значение”, каза Вера. „Политиците трябва да поемат ангажимент за по-бързо и по-радикално намаляване на емисиите и трябва да създадат нов фонд “Загуби и щети“, за да помогнат на бедните общности да се възстановят от климатични бедствия.“

Докладът на Оксфам препотъврждава, че най-бедните общества в света са най-уязвими заради изместването на климата. Куба, Доминика, Тувалу, Филипини и Сейнт Маартен бяха определени като страните, в които жителите са изложени на най-висок риск от изселване заради екстремни метеорологични събития.

Снимка:  David Mark в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*