Luca Curci Architects предлага устойчив вертикален град на бъдещето

Италианската архитектурна фирма Luca Curci Architects представи своята концепция „Вертикалният град“ – футуристично предложение за градска среда, включващо поредица от модулни, нулевоенергийни небостъргачи, закотвени към дъното на океана. Замислен като напълно самодостатъчно селище, утопичният град обещава „по-здравословен начин на живот“ за жителите на вертикалната градска сграда. Мисловният експеримент наскоро бе представен за първи път на срещата на върха на знанието 2019 в Дубай миналия месец.

Предложението за вертикалния град включва супер висока жилищна сграда със смесено предназначение, заобиколена и свързана с три други кули, предназначени за гражданите, и три сгради за отдих във формата на полумесец. Всички сгради следва да са изградени с помощта на модулни, сглобяеми елементи, които могат да се сглобяват и хоризонтално, така и вертикално. Вертикалният град може да бъде разширен само в определени части и се предполага да е закотвен към морското дъно близо до сушата.

Цилиндричните сгради в разработката са облицовани с фотоволтаично остъкляване и прорязани от шестоъгълни отвори, които насърчават циркулацията на светлината и въздуха. Централната, 750-метрова жилищна кула, се състои от 10 модулни слоя – всеки слой се състои от 18 етажа и включва комбинация от домове, офиси, магазини и други съоръжения. Там следва да бъдат настанени общо 25 000 души. Сградата би предложила и повече от 200 000 квадратни метра зелена площ, която включва обществената градина в горната част на сградата.

„Ще изградим нов начин на живот“, заяви Лука Курчи по повод проекта си. „По-устойчив ще е. С повече взаимосвързани програми за общностите. Няма да има предградия. Няма да има бедност.“ Освен 25 000 души, настанени в централната жилищна кула, „Вертикалният град“ ще обслужва над 100 000 души, които ще пътуват до града за работа. Ще има училище и медицински центрове в трите съседни кули, в които ще се помещават и офиси, държавни служби, здравни заведения и образователни институции.

Трите сгради във формата на полумесец, наречени „Луните“, ще предлагат удобства за живеене като хотели, уелнес и СПА центрове, спортни центрове и търговски центрове.

Изображения: Luca Curci Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*