Минималистичен дом в Бразилия е направен от минни отпадъци

Малък и минималистичен дом с устойчив дизайн в провинцията в Бразилия е поел мисията да покаже какво може да е обиталището на мнозина, живеещи в райони на някогашни рудници. Разположена в бивш район за добивно дело, къщата с площ от около 50 квадрата е построена от туххли, които са направени от изпечена смес от минни отпадъци – утайки. Семейният дом също така има инсталирани слънчеви панели и вятърна турбина за производство на енергия и топла вода. Освен това пребиваването в него е почти безотпадъчно – благодарение на интегрирана система за пречистване на отпадни води.

Малкият дом се намира в девствения планински район на Оуро Бранко – някога важна база по транспортния маршрут на мините на Минас Жерайс. С респект към историята на региона, архитектите от Gustavo Penna Arquiteto e Associados (GPA & A) са построили тази къща от тухли, направени от отпадъка на минния добив.

Поседнала на една открита поляна, заобиколена от гора, къщата се намира на малък, равен парцел върху наклонен хълм. Обемът има кубична основа, покрита с наклонен покрив. Наклоненият покрив е важен фактор за защита на интериора от пряката слънчева светлина. Отгоре е инсталиран и малък слънчев масив, който загрява вода за жилището, а по-нататък ще захранва с ток целия дом.

В предната част на сградата има стена, която се издига покрай наклонения покрив. Отсеченото от нея пространство е оборудвано с вятърна турбина, която генерира енергия за дома. Интегрирана е съвременна система за пречистване на отпадъчните води.

Всички тези устойчиви функции са обвити в един прекрасен дизайн. Тухлените стени на къщата с две спални обвиват дома от външната и вътрешната страна, с изключение на предната фасада, която е направена от стъклени панели от пода до тавана. Широките стъклени врати се отварят напълно, отваряйки хола към страхотното пространство навън. Това позволява на собствениците на жилището да се насладят на разкошната гледка към планините и долините, които се простират на хоризонта.

Снимки: Jomar Bragança за GPA&A

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*