Термопомпи под парковете могат да отопляват цели градове?

Поставянето на термопомпени серпентини под повърхността на земята в паркове и обществени зелени площи може да осигури топлина за до 5 милиона домове във Великобритания, според нов доклад на местни учени от последните дни. Проучването им е интересно в глобален мащаб, тъй като всички градове по света са изправени пред задачата да намерят екологично чисти и безопасни източници на енергия за населението.

Според анализа, геотермалното отопление може да се справи с около 10 на сто от общото пиково потребление на топлина в страната. В доклада се подчертава, че използването на термопомпени механизми ще помогне за намаляване на замърсяването на въздуха, каквото би било налице при използването на газов котел.

Докладът е създаден като част от проекта „Захранващи паркове“, съвместно дело на климатичната благотворителна организация Possible, градския съвет в Хакни и Scene – местно социално предприятие. Той изследва как инсталирането на термопомпи, захранвани от  обществените зелени площи. Това може да помогне съществено в борбата с изменението на климата. Технологията може и да подобри качеството на въздуха и да генерира приходи за градските съвети и парковите органи, така че те да могат да да реинвестират на местно ниво.

Термопомпа, захранвана с геотермална енергия, ще бъде изпробвана в Хакни, за да докаже, че моделът работи, обещава публикацията. Научените от този проект изводи ще бъдат споделени с местните власти из цялата страна, обещават трите организации.

„Намирането на начини за отопление на домовете и сградите с нисковъглеродна топлина трябва са ни приоритет,“ коментира Нийл Джоунс, ръководител на проекта в Possible. „Това, което е толкова вълнуващо в този доклад, е, че той не само предлага начин да създадем общество, изградено на база чиста топлина, но и обещава значителни икономически и здравни ползи“.

 Снимка: Bruce Emmerling в Pixabay

1 коментар

  1. Това може би само под полянките? Под дърветата, едва ли. И строителната техника няма ли да унищожи парка?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*