Млада фирма конструира сървър с процесори Atom

Миниатюрният Intel Atom - енергоспестяващ процесор, който не е предвиден за вграждане в сървъри

Млада фирма на име SeaMicro обяви пускането на пазара на зелен сървър, базиран на енергоспестяващия процесор на Intel – „Atom“. Фирмата е подплатена с около 25 милиона долара във вид на рисков капитал и безвъзмездна финансова помощ от американското Министерство на енергетиката.

Миниатюрният Intel Atom - енергоспестяващ процесор, който не е предвиден за вграждане в сървъри, сега намира място в енергоспестяващ сървърен дизайн

Моделът SM10000 на SeaMicro комплектова 512 Intel Atom процесора, система за съхранение на данни, технология за взаимосвързаност, както и система за управление на сървъра, в една сравнително компактна 17,5-инчова сървърна кутия. Размерът се определя като 10 RU. Този дизайн спестява много енергия, намалявайки консумацията на с до 75%, според SeaMicro.

Това радикално скъсване със стандартната сървърна архитектура не е случайно. За него младата фирма е избрала процесора Intel Atom – един процесор, най-често използван в нетбуците – онези малки лаптопи с размер на дисплея до 10 инча и тегло не повече от килограм. Чипът е създаден от Intel с идеята да бъде моделът с най-добрата енергийна ефективност.

Atom не е проектиран за сървъри и е интересно, че SeaMicro смята, че е намерила нова ниша. „В един център за данни в интернет предизвикателството е да обслужват милиони сравнително малки, независими една от друга задачи, като тези, необходими за търсене, социални мрежи, гледане на уеб страници, както и проверка на електронна поща,“ казват от SeaMicro.

В SeaMicro смятат, че е налице несъответствие между сървърния дизайн за интернет и масово използваните процесори в центровете за данни. „Сървърите за обемна работа не успяха да се приспособят към фундаменталните промени и си останаха оптимизирани за по-традиционни сървърни задачи. Това несъответствие между сървърите за обемна работа и популярният в момента тип натоварвания е основната причина за бързото нарастване на потреблението на енергия и носи вината за проблем на стойност няколко милиарда долара в центровете за данни,“ казват още от SeaMicro.

С уникалния си сървърен дизайн компанията е успяла да привлече 25 млн. долара финансиране от стратегически партньори и фондове за рисков капитал, включително Khosla Ventures. SeaMicro също така е получила 9,3 милиона долара безвъзмездна помощ от Министерството на енергетиката на САЩ, което „е най-голямата субсидия, отпусната на сървърна компания от областта на информационните и комуникационните технологии“, твърдят от компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*