ЕС-лидерите предлагат пари на неохотните източни членки за борба за климата

Лидерите на Европейския съюз днес ще настояват да за споразумение блокът да стане въглеродно неутрален до 2050 година, примамвайки неохотните източни държави-членки с обещание за допълнителни пари за трансформиране на техните силно замърсяващи икономики.

27-те национални лидери ще се срещнат в Брюксел днес следобед. Това става ден след като изпълнителната власт на С предложи „Зелен договор“ за мобилизиране на инвестиции на стойност 100 милиарда евро, за да помогне на икономиките на блока да се отърват от изкопаемите горива.

Някои страни от източната половина на ЕС не са съгласни с договореността. Чехия, Полша и Унгария заявявиха, че проекторешението трябва „да уточни по-подробно мащаба и обхвата на финансирането“, както и да настоява за включване на ядрената енергия в новия тласък на ЕС за намаляване на емисиите.

Повечето дипломати са наясно, че и преговорите, и договореностите ще бъдат трудна битка. Според някои, неизбежно ще има „известно извиване на ръце“, а други семпло признават, че „ще бъде много трудно“ да се стигне до споразумение.

Наблюдателите не очакват да се стигне до каквато и да е договореност днес. Има вероятност обаче лидерите да се споразумеят да проведат среща на върха през февруари, за да подпишат споразумение. „Наближаваме времето, когато трябва да седнем в сауната и да се изпотим здраво“, каза висш дипломат на ЕС по този повод.

Снимка: Erich Westendarp в Pixabay

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*