4 идеи за „направи си сам“ екологична коледна украса

Празниците идват и искаме да разкрасим домовете и офисите си, да ни е приятно и весело. И макар че по-голямата част от отпадъците в този сезон са резултат от изхвърлянето на опаковките, все пак принос имат и изхвърлените украшения. Ето няколко начина да си направим сами украса за празниците – без пластмаси, полиестер и друга синтетика.

Нанизи от сушени плодове

Сушенето на сезонни плодове е забавен начин да внесем празничен цвят в дома си – а и аромат, без да използваме изкуствени материали. Можем да нанижем гирлянда от сушени портокали със 100-процентов памучен конец, да ги окачим като орнаменти в дървото, да направим от тях венец, да ги поставим на масата или да декорираме салфетките с тях. Можем да добавите и други, по-шарени сушени плодове като например ябълки, глогинки, плод от кисел трън и др.

За да си направим сами сушени плодове у дома, можем да използваме фурна или дехидратор. При работа с фурна плодовете се режат на резени с дебелина около сантиметър и се „пекат“ на не много висока температура за 4 до 6 часа, в зависимост от дебелината. Добре е да се обръщат от време на време, за да станат равномерно изсъхнали.

Орнаменти от солено тесто

Разбира се, може би си спомняте, че сте правили орнаменти от солено тесто като дете, може би сте правили топчета и фигурки с неузнаваеми форми и сте ги оцветявали с ярка боя. От същия вид тесто можем да направим всякакви други формички.

За да направим соленото тесто са нужни брашно, сол и топла вода. Омесват се 2 чаши брашно и ½ чаша сол в купа за смесване. След това бавно се добавя топлата вода (около ¾ чаша) и се бърка и се меси, докато придобие вид на тесто за хляб.

За украса на орнаментите може да се използва всякаква боя, но който държи да използва естествени материаи, може да разчита на билки и подправки. Например куркумата оцветява в жълто, цвеклото – в лилаво, а спанакът – в зелено.

Самите фигури могат да се изсушат на стайна температура за няколко дена или да се изпекат във фурна, за да се втвърдят. При печене във фурна е важно да не се използва висока температура, защото от бързото изсъхване фигурните могат да се напукат. След като са опечени и охладени, те могат да се нанижат на канап и закачат на коледното дърво.

Клонки и зимни букети

За следващата празнична украса материалите са скрити не по-далеч от съседната градинка или близкия парк. Това може да са шишарки, иглолистни клонки, плодни клончета и всякакви природни красоти. Възможностите са безкрайни.

Въпреки че събирането на естествени растения е устойчив начин за украса на дома, има няколко неща, за които трябва да се внимава. Добре е да се познават растенията и плодовете им – не би било добра идея да сложим на масата венец от отровен бръшлян, например.

Цветя и снежинки от ролки тоалетна хартия

От ролките на тоалетната хартия могат да се изработят красиви цветя и това е приятно занимание за деца и възрастни. Вместо да ги изхвърляме, можем да ги разрежем на ивици с ширина около сантиметър ида ги слепим във формата на листенца. Практиката показва, че слепването най-добре става с бързозасъхващо лепило. След това образувалите се формички могат да се оцветят и да се посипят със захарни кристали за блясък.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*